EDRi har släppt en broschyr som går igenom vilken slags övervakning som EU står för, nuvarande och planerad, här som pdf på engelska.

Föreställ dig att du ska flyga till ett annat land. För att beställa biljetten gör du ett telefonsamtal till en resebyrå. Även om det absolut inte finns något fog för misstanke om något fel, kommer följande övervakning att ske för precis alla:

Datalagringsdirektivet (Direktiv 2006/24/EC) sparar detaljerna om telefonsamtalet, inklusive den geografiska platsen samtalet gjorts från, och sparas upp till två år.

När du köper biljetten, kommer det föreslagna bilaterala avtalet Passenger Name Record (PNR) samla upp data från ditt kreditkort. Det kan handla om allt från kreditkortsdetaljer till vad du valt att äta till lunch, som kommuniceras vidare nationellt och internationellt i syfte att hitta terrorister eller människohandlare.

Om en bank istället används för betalningen, sparas datat om den transaktionen i fem år, under direktivet för pengatvätt. Datat kan överföras till USA under direktivet kallat Terrorist Financing Tracking Programme (TFTP), eller bilateralt, genom den informella Egmontgruppen som består av 116 Finans-underättelsetjänster spridda över hela världen.

Sen, för resan till flygplatsen, utvecklas en uppsjö av olika övervakningsteknologier i EUs forskning om säkerhet, ett program som fått 1,4 miljarder euro för ändamålet att analysera rörelser, beteenden, profilera, fysiska karaktärsdrag eller tillhörigheter till den resande.

När du äntligen kommit fram till flygplatsen, kan din kropp bli skannad, som ett femte inkräktande på din integritet, bara genom att köpa en biljett och ta ett flyg.

Ovanpå detta har vi såklart även regionala saker att fundera på. Som FRA, t.ex. Det är väldigt besvärligt att det dras igång lagar och direktiv lite här och där, och sällan syns i en lite mer överskådlig omfattning. Konsekvenser och proportionalitet hoppas nästan alltid över nu för tiden, så vi behöver försöka titta på det här själva.

Hjälp mig översätta hela texten, där varje lag nämnt i ovanstående citat finns förklarat grundligt. Här finns det en padda här som du kan hoppa in i.