Jag blev, som många andra, lite lätt stressad av att instagram köpts upp av facebook. Det är jättelarvigt nånstans, men å andra sidan en värdefull läxa. Jag menar, det är bra att sprida sina gracer och ha lite större koll än “vad som gäller just nu”. Det handlar lika mycket om att vi är om oss och kring oss, för att inte hamna som gisslan i en specifik lösning alla måste förhålla sig till. Ungefär. Jag testar just nu två andra appar, omutifall att instagram blir inkörsporten till Dantes inferno, även om vissa nog redan anser att så redan skett.

Jämförelsen jag gör är lite rolig – instagram har liksom satt ribban för nån slags kvalitet som jag upplever som viktig, när egentligen det borde vara så att olika saker ger olika värden och så vidare. Nåja, nedan följer lite noteringar jag gjort när jag testat samma bild i de olika apparna. Jag har bara börjat jämföra, men här lite förstaintryck.

(Klicka på bilderna för större format. edit//tydligen har något gått sönder, gick inte att länka bilderna. Teknikens underbarn slår till igen. Medan jag felsöker lägger jag länken i inledningen av stycket istället.)

Så här ser originalbilden ut. Jag valde att ta kort med vanliga telefonkameran, ingen särskild manipulation och dessutom genom en plexiglasruta i ett biltak. Lite konstigt bildval kanske, men det är ungefär såhär jag använder mig av fotoappar — slumpartat, och en dos “undrar om det funkar att ta bilden så här”-nyfikenhet. (Och nej, det funkar inte alltid.)

Bilden är i original 1936×2592 pixlar, väger 1,7 MB på skiva, och skulle jag få för mig att använda bilden i tryck så skulle den kunna ligga på ett utfallande A5-format — 300dpi, 100% — utan problem.

Först ut är streamzoo. Bilden blir inte större än 538×720 pixlar och väger 139 k på skiva. Jag ser att jag drog lite väl glatt i spakarna när jag ställde in färgerna, det är nog en vanesak. Det var i vilket fall som helst lite klurigt att försöka dra tillbaka, utan att radera alla tweakningar jag gjort. För det är just det som är kul med den här appen — du kan ställa in allt, och välja ramar själv. Ramarna är emellertid lite väl roliga mellan varven. Jag saknade ett bra mellanläge.

Sen fattar jag inte riktigt varför inte mina bilder dyker upp i det allmänna flödet? Känslan av att ingå i en grupp människors vardagsdokumentation, stort och smått, är ganska trevlig i instagram. Kanske har jag missat någon inställning eller så, men jag har i alla fall hittat lite folk att följa, och några har hittat mig.

För jag har inte lyckats klura ut hur jag hittar folk på picplz, den andra appen jag testar just nu. Den kör nån slags autofunktion, jag kan inte söka efter användarnamn vad jag kan se. Men å andra sidan, om man inte är intresserad av den sociala funktionen har picplz något bättre kvalitet. Storlek på bilden 766×1024 pixlar och väger 233 k på skiva.

Jag gillar resultatet — liksom på streamzoo, kan man dra i olika spakar och fiffa på olika sätt. Om jag visste hur man gjorde för att följa andra användare, skulle jag dessutom kunna se mina bilder i flödet tillsammans med andras, som det verkar. Jag ska såklart försöka googla fram nån slags hjälp om hur det går till, men poängen får väl bli “varför göra det så svårt”, på sätt och vis.

Och så instagram då, till slut. Lux-funktionen. Den slår det mesta — jag är riktigt kär i den funktionen och saknar den på de andra apparna (den lilla solen nere till vänster). Kolla hur dramatisk himlen blir. Jag ger mig tusan på att om man drar lite i de där spakarna på picplz och streamzoo så kan jag uppnå samma effekt. Men, här behöver jag inte det, det är en enkel knapptryckning.

Bildstorlek 1280×1280 pixlar, klart mycket bättre kvalitet än de andra två. I det här fallet tycker jag att bilden är bättre i det långsmala formatet än detta fyrkantiga. I de andra apparna kan jag välja att beskära hur jag vill, här är det bara ett format som gäller, punkt slut.

Jag fortsätter att experimentera och jämföra, hojta gärna till i kommentarerna med tips om andra appar, eller lösningar på de problem jag stött på och nämnt ovanför. Tjoa gärna till om du finns på någon av dem också, så kan vi följa varandra. Jag heter opassande (såklart).

edit: Jag har nu klurat ut hur man lägger till folk på picplz; man måste göra det via webben, går ej att göra direkt i appen. Överst på alla sidorna på hemsidan, finns en sökfunktion, där man söker på mailadresser eller användarnamn.