Ber om ursäkt i förkant för arg drapa igen, både detta och mitt förra inlägg är lite uppgörelser med saker som jag inte för mitt liv kan förstå hur det ska gå att förändra. Vet inte om det är onödigt att skriva ur ett samhällsperspektiv, men nödvändigt för att släppa ut lite ånga.

Det är verkligen jätteobehagligt att så många tycker att våldtäktsoffer har nåt slags ansvar för att ha drabbats. Sitter och läser kommentarerna under artikeln i Aftonbladet och flera (alldeles för många) uttrycker nåt slags åsikt som går ut på det. Jag förstår det inte. Reagerade lite dessutom när jag såg en tråd på reddit, där en kille “ber” tjejer sluta använda yogabrallor på gymmet så han slipper “hamna i fängelse”. Liksom, va…?

Egentligen borde det vara skitenkelt att koppla ihop sin egna brist på ansvar med kvinnors, då eller, tänker jag lite torrt. “Om inte du kan hålla dig i styr, varför skulle kvinnor” ungefär. Jag är ganska trött på fejkade skillnader mellan kvinnor och män.

Varför handlar “borde veta bättre” inte om de som utsatt någon för en våldtäkt?

Och det värsta är att jag kommer antagligen att behöva muttra över denna ruskiga inställning för resten av mitt liv, för folk framstår vägra släppa sargen. En del kopplar det till och med till en rättvisefråga, ironiskt nog, att kvinnor har det så jävla förspänt så alltså ska man inte göra något åt det, filibustrar tills inga attitydförändringar sker.

Men alla män då? Som framställs som otänkande djur för deras sexualdrift är så jävla obönhörlig och självkontroll är omöjlig? Jag vet att många stör sig på den bilden av män som fan, och ÄNDÅ obstruerar när ämnet är på tapeten. Använder det till och med som ursäkt för att slippa bry sig om det, många gånger utan att ens fatta att vad de gör är att bevara status quo, som de ju själva inte är nöjda med.

Män, som till och med ska vara lite tacksamma, sådär, som får sex. Härlig stämpling att växa upp i. Vad sägs om de förtvivlade män som hållts fångar som “sexslavar” hos en kvinna i Tyskland? När det rapporterades om användes knappt ens ordet våldtäkt, t.ex.

En kompis till mig blev våldtagen. Han trodde att han hängde med på en kul efterfest, men blev våldtagen av några män, som “trodde han var med på det”. Gissa om han vågade anmäla det? Hur skulle han förklara, han som var man, att han utsatts för ett övergrepp? Han tyckte, helt felaktigt och precis som alla andra drabbade, att han fick skylla sig själv. Förövarna går fria att utsätta andra, om och om igen.

För att vi, i samhället, vägrar lägga ansvaret på de som våldtar. För att vi envisas med att upprätthålla stereotyperna, skämtar om det, och lägger grunden för en obehagligt förlåtande attityd mot övergrepp. På grund av stereotyper som i princip är påhittade, för att inte säga påtvingade på folk.

Skämta på du bara, lite humor ska man ju ha. Skitsamma vad du bidragit med för överjävlig situation till dina medmänniskor. Vifta sen bort det, med att göra jämförelser mellan äpplen och päron och indikera att det är de som drabbades som är ansvariga. Du är ren som snö, och så förbannat rättfärdig i alla lägen.

Jag ser de som, medvetet eller omedvetet, ursäktar våldtäkt som våldtäktsmänniskor. De fortsätter att sparka på de som ligger och upplever sig till och med ha rätt att göra det. Så bekvämt att påpeka att den som redan är nedbruten, har lättats att böja sig.