Jag har med stort intresse följt debatten om Sonjas insats på @sweden-kontot på twitter. Här, här och här kan du läsa om det. Uppdaterad? Bra, då går vi vidare.

Det som slagit mig mest genom debatten är de kraftuttryck som tagits till för att beskriva hur fel det här är. När en kommentator i en diskussion, visserligen efter viss övertalning från mig att vara ärlig om sin åsikt, kallar Sonja för “vedervärdig”. Ett ord jag vanligtvis använder för diktatorer eller folkmördare. Eller när Mike Elgan kallar Sonjas insats för en “katastrof”, vilket han inte är ensam om. Jag har verkligen försökt att förstå vad det är som är så katastrofalt här.

Det hade antagligen inte varit aktuellt att Stephen Colbert snackat om Sverige i sitt program, t.ex. Är det en katastrof att bli uppmärksammad? I ett sammanhang där folk skrattar och ha kul? Det stora misstaget här upplever jag Visit Sweden begå som inte genast drar över schemat med en vecka och låta Colbert twittra, medan järnet är varmt. (Men å andra sidan är det väl lite representativt för Sverige ändå, att ingen får tränga sig före i kön.)

I tråden under Elgans kommentar återkommer dessutom uttrycket “episkt”. Episkt? Episk var händelsen när en man ställde sig framför en stridsvagn på Tianmin-torget i Kina. Episkt “fail” var Hindenburgkatastrofen.

Kom igen liksom. Det värsta som kan hända Sverige är inte att det visar sig att vi har en bred flora av människor som representerar alla möjliga olika sorters uttryck och humor. Språkliga käpphästar, jag vet. Folk menar inte att Sonja är motsvarigheten till 9.0 på richterskalan utanför Japan. För att höras online måste man ta i, yada yada.

Men ibland kan jag tänka att innan vi har ersättningsord för när det verkligen handlar om katastrofer eller episka händelser, så kanske vi ska ge fan i att ropa efter vargen precis varenda dag, till precis varenda fail i alla olika grader vi råkar snubbla över online.

För ironin här är att detta missbruk av kraftuttryck dyker upp i kritik mot någon som de upplever borde ha valt sina ord lite bättre.