Har du haft svårt att hänga med i rapporteringen kring bankskandalerna? Jag med. Jag läste ett inlägg som försökte förklara problematiken "som om jag är fem år", och tänkte att det var värt en översättning/redogörelse.

Banker lånar pengar till varandra för att antingen skapa vinster eller täcka korttidsbortfall hos låntagaren och banken som lånar ut pengarna får extra vinst. En kommitté som består av 16 banker bestämmer genomsnittsräntan som bankerna satt upp och redovisar indexet som "Libor". Libor (the London InterBank Offered Rate) är den ränta som banker tar ut när de lånar pengar av varandra. Siffrorna är inte nödvändigtvis baserade på riktig kommers, och rapporteras in av bankerna som sitter med. De räknar bort de högsta och lägsta fyra siffrorna inlämnade och skapar ett genomsnitt av de resterande bankernas siffror. Tanken är att det ska visa hur pass hälsosam den breda banksektorn är och påverkar ränteläget globalt. Den europeiska versionen av detta heter Euribor.

Det har framkommit att kommittén har ljugit om siffrorna — både som högre och lägre än i verkligheten. Baserat på det som redovisats framstår det som att fler än bara en eller två banker har lämnat in falska uppgifter. I praktiken, falskflaggat sitt värdena i syfte att tjäna pengar. I de flesta fall har de fejkade uppgifterna varit menade att trycka ner räntor så att konsumtion kunnat öka. Och även för att dölja sina finansiella problem: om de sänker räntevärdet, framstår de som tryggare långivare. Men uppgifter har även manipulerats uppåt på begäran av handlare.

Vem eller vilka det är som bär skulden är inte klart. Senast fick VD och ordförande för Barclays bank avgå, som skyllde på ett antal handlare och UBS, RBS och Citibank har även implikerats i den här sörjan. 

Kanske är det för att det är lite halvkrångligt ämne, i alla fall för mig, som inte det här lyfts mer än det gör i mediala sammanhang, än mindre vardagliga. Eliot Spitzer tar med ett par gäster upp det i sitt program – där de diskuterar hur allvarlig den här skandalen är, du kan se videon nedanför. 

Inlägget jag fått informationen från: http://www.reddit.com/r/videos/comments/w1w9i/the_biggest_financial_scam_in_the_history_of_the/c59khuu

Bra artikel om Barclay-skandalen (tack +Christian Bolstad): http://www.npr.org/blogs/money/2012/07/02/156136173/scandal-that-cost-barclays-chairman-his-job-threatens-to-spread

"But the impact could be billions of dollars around the world. If you change this core fundamental rate it's conceivable that nearly every loan in the world is a bit more expensive than it should be."

#opassande   #korruption   #libor  

Google+: View post on Google+

Post imported by Google+Blog. Created By Daniel Treadwell.