När jag läste Peter Sundes nådeansökan blev jag, som många andra, djupt tagen. Ja, sådär har det gått till. Ingenting i rättegångarna mot The Pirate Bay kändes någonsin rimligt eller ens sakligt korrekt. Det skulle statueras exempel och det spelade i princip inte någon roll vem det var som offrades.

Det som framförallt slår en under läsningen är dock hur slumpartat det var att just Peter Sunde blev syndabock i fildelningskriget. Sunde var en del av den löst sammansatta krets som uppstod kring The Pirate Bay och Piratbyrån för snart tio år sedan. I efterhand tycks det som att han lika gärna kunde ha fått en annan roll, men han tog på sig att vara talesperson för sajten. (SVD KulturBlogg)

För fyra år sedan så skrämdes och skämdes vi över listan av saker som killarna utsatts för, och redan då undrade jag hur de orkade. Idag är det såklart ännu värre. Och jag blir lika arg som jag blir ledsen, när jag tänker på det. Jag blir så ledsen för Peters skull, som får klä skott för vad som sägs vara något som minst 2 miljoner svenskar sysslar med. En kille som dessutom är påhittig och tar initiativ till så bra grejer som Flattr.

Jag blir arg på alla som säger saker som att “Sverige suger” utan en tanke på att de själva är svenskar och borde för helvete sätta tryck på lagstiftare och myndigheter när det handlar om de här frågeställningarna. Det är såklart en missriktad ilska från min sida, även om det behövs att folk fattar i större utsträckning att de måste sluta belöna riksdagen för galenskaper. För det är lagstiftningen det är fel på, som tillåter mäktiga intressen i USA att sätta agendan. Och allt baserat på felaktig information och emellanåt rena lögner.*

Upphovsrättsmatematiken är påhittad men sällan synad, och fått stå till grund för lagstiftning, internationella avtal och nedslag som är direkt farliga för flera för demokratin grundläggande rättigheter.

Är det pengar? Ja, givetvis handlar det om pengar. Men inte heller i det avseendet tycks finnas nån större anledning till oro. Musikscenen frodas väl, mycket tack vare spridningen via internet. Biobesöken ökar. Varje månad släpper Hollywood en bunt usla romcoms, thrillers och action. Kommersen lever prima liv, med andra ord. (Unni Drougge)

Skrattet från filmen ovanför fastnar i halsen när hittepå-logiken appliceras på Peter Sunde som får se sitt liv fullständigt raserat. Läs hela inlägget hos honom, det är jätteviktigt att du gör det. Och nöj dig inte med att säga “så jävligt det är” utan att samtidigt stålsätta dig inför det engagemang du som medborgare behöver bidra med, för att det ska förändras. Sverige är du, och gör Sverige fel behöver du vara med och justera det.

Läs gärna lite mer om de här frågeställningarna, alldeles för mycket lutas mot att “folk inte är tillräckligt insatta”. Det är inte ditt eller mitt fel, det är upphovsrättslobbyn som spenderat svindlande summor på att folk ska fortsätta vara oinformerade. Eller desinformerade, kanske till och med. Men belöna inte riksdagen för att fatta beslut på luddiga och felaktiga grunder. Visa vad du tycker vid valurnorna nästa gång, ställ krav på politikerna om detta, visa att du verkligen bryr dig om vad som händer Sunde och andra som offras på altaret för en helt orimlig upphovsrättslagstiftning idag.

För det är inte bara ett hot mot en enskild person, det är ett fundamentalt fel i systemet som hotar grundläggande demokratiska rättigheter som behöver rättas till. Låt dig inte luras att det handlar om att låtskrivare ska få betalt — det handlar om att dina grundläggande rättigheter hotas. Det är helt bisarrt att det under de senaste tio åren, blivit ett motsatsförhållande i de frågeställningarna.

Så här avslutar Peter sitt inlägg:

Denna bisarra situation är något som myndigheter i Sverige blundar för. Det är en skymf mot allt det rättsväsendet skall stå för. Det är en skam för hela befolkningen. En befolkning som inte ens delar åsikterna till de lagar som hänvisas till i fallet jag är dömd i. Och det är dessa saker jag vill att vi alla ska få nåd ifrån. Inte bara jag, utan svenska befolkningen. Förtroendet som gått försvunnet med all jävighet, all uppenbar korruption, ministerstyret som aldrig blev utrett, alla fula taktiker som använts för att tillfredsställa en maktfullkomlig handelspartner. Sveriges rättsväsende har sålt ut enskilda individer. Så skall det inte vara i en demokrati.

Ge sveriges folk nåd från denna korruption.

***

*Några nedslag, knappast heltäckande och varierar i stort och smått, men menat att ge en bild av det oärliga i kampanjerna mot fildelning. Peter Sunde är inte dömd för att låtskrivare inte får betalt — han är dömd för att vissa aktörer vill äga marknaden:

 • 2004 genomförde Harvard forskning som visade att fildelning hade potentialen att öka CD-försäljning, snarare än tvärtom. Samma undersökning konstaterade empiriskt att det inte går att mäta om nedladdad material är samma sak som förlorad inkomst. (pdf)
 • 2005 konstaterade KTH samma sak – fildelning ökar musikförsäljning.
 • 2007 gick upphovsrättslobbyn ut stort i media och påstod att forskning visat att branchen förlorade 6,2 miljarder kronor på fildelning, genom att koppla varje räknad nedladdning som förlorat köp. Det var dock inte forskning så som det lät förstås i media, utan en branschanalys som visade hur bra det gick för underhållningsindustrin.
 • 2008 Ifpi publicerar sin strategi att lägga över ansvaret på internetleverantörer.
 • 2008 Information läckte via Wikileaks om Acta, som dolde upphovsrättsliga regleringar via ett handelsavtal som förhandlats om sedan 2007, för att slippa gå via lagstiftning i enskilda länder. Avtalet, som skrevs på av Sverige, röstades ner i EU-parlamentet efter stora protester 4 juli 2012.
 • 2008 konstaterade finska MTV3 att branschorganisationen ifpi ljugit om att fildelning gått ner, sedan hårdare lagstiftning implementerats. Trots att detta uppdagats, använde sig ifpi av det som fakta för att övertala svenska politiker för att införa likartade lagar.
 • 2008 uppgav brittiska musikbranschen att cd-försäljningen blomstrade, trots att lobbyorganisationerna påstod motsatsen.
 • 2008 En bank använde sig av upphovsrättslagstiftning för att stänga ner Wikileaks via domstol.
 • 2009 genomfördes forskning kommissionerad av den holländska regeringen som visade att fildelning var bra för ekonomin. (pdf)
 • 2009 redovisade Google att mer än en tredjedel av anklagelse om upphovsrättsintrång som rapporterades, var för att förhindra konkurrerande affärsverksamhet.
 • 2010 Microsoft använde sig av upphovsrättslagstiftning för att förhindra spridning av insikt om vilken typ av uppgifter företaget lämnar om sina användare till polisen.
 • 2011 Ett lagförslag kallat Sopa föreslogs i USA.
 • 2011 Protestsång mot Acta plockades ner från nätet med hjälp av upphovsrättslagstiftning.
 • 2011 Norska handelshögskolan genomförde en undersökning som visade att fildelare är bäst på att betala för musik på nätet.
 • 2011 .SE släpper även de en undersökning som visar att fildelare är bäst på att betala för musik på nätet.
 • 2011 Amerikanska branschrapporten nämner inte ens fildelning som ett problem, och redovisar stora vinster.
 • 2011 Fristående grupp för investerare presenterar en studie som visar att ökad upphovsrättslagstiftning försvårar nya uppstarter av företag.
 • 2012 Underhållnings-sektorn mår bättre än någonsin.
 • 2012 Oljebolaget Neste använder sig av upphovsrättslagstiftning för att stänga ner en protestsida av Greenpeace.