Sitter och kollar på gamla avsnitt av Buffy och i ett avsnitt blir hon smittad av en demon och kan höra folks tankar. Det är ett ganska vanligt förekommande tema i Scifi/Fantasy, men det är en grej som brukar störa mig med det konceptet: Att personen hör ord. Okej, det skulle vara supersvårt att illustrera tankar på film utan att använda ord. Något med att hela meningar används känns ändå snett; jag tänker inte i meningar, eller hur man nu ska förklara det.

Det finns en tv-serie som heter The Listener, där huvudpersonen kan läsa folks tankar. Där har de ett annat sätt att visa det – han ser “bilder” snarare än hör meningar. Nu har jag inte riktigt fallit för den serien, men som tankeläsarkoncept känns det mer realistiskt, om det nu är rätt ord att använda i sammanhanget.

I Babylon 5 fanns det tankeläsare också, nu var det ett tag sedan jag tittade på det, men har för mig att de löste det genom en kombination av bilder, eller helt enkelt låta mediet säga vad de plockat upp från andras huvuden. Där handlade det om allt från politik till att spionera på företagshemligheter. Att veta vad nån tänker, är att ha makt.

En annan sak som gör att tankeläsning som koncept känns svårt att köpa ibland är att jag gissar att man skulle bli galen, rätt kvickt, om man hade den förmågan. Som “superhjälte-förmåga” betraktat är nog det jag minst skulle vilja ha — samtidigt som det är en berättartekniskt mycket mer intressant förmåga när författare får till det, än exempelvis superstyrka är i längden, kan jag tycka.

Ibland slås jag av hur Scifi/Fantasy vår samtid är — för även om det helt klart hör till fantasin att prata om tankeläsning och dylikt, så är vi ändå inte långt ifrån det i praktiken. Inte själva avläsningen, men att vi på olika vis berättar om hur vi fungerar och vilka vi är. Kartläggning av våra vanor berättar massvis om oss, och underrättelseindustrin jobbar stenhårt på att räkna ut vad vi vill — och framför allt vad vi kommer att vilja göra.

Det är inte själva orden som sägs, eller orden som hörs, det är så mycket annat som avslöjar våra tankar, medvetet och omedvetet. Scifi/Fantasy har alltid haft en samhällsåskådande funktion, där samtiden filtreras med magiska glasögon. Kanske är det för att det uppfattas som smått fantasifullt fortfarande, som det inte riktigt ses som ett problem att det finns enorma databaser idag som läser dina tankar och förutspår dina behov, ibland innan du inser det själv.

Idag är det inte bara vad man säger till vem som behöver vaktas på, utan även vad man tänker.

Uppdatering 9 sept: Nu visar det sig att ett gäng forskare lyckats läsa av pinkoder och andra personliga data genom att mäta hjärnvågor.

http://www.wired.com/threatlevel/2012/08/brainwave-hacking/

A team of security researchers from Oxford, UC Berkeley, and the University of Geneva say that they were able to deduce digits of PIN numbers, birth months, areas of residence and other personal information by presenting 30 headset-wearing subjects with images of ATM machines, debit cards, maps, people, and random numbers in a series of experiments. The paper, titled “On the Feasibility of Side-Channel Attacks with Brain Computer Interfaces,” represents the first major attempt to uncover potential security risks in the use of the headsets.

* * *

Ett par saker jag läst som inspirerat till funderingen:

+Björn Nilsson förklarar varför han tycker det är problematiskt att gömma sig: https://plus.google.com/u/0/118229572466961085902/posts/U1bhvKYWLfx

Butikskedjan Target visste om att en tjej var gravid innan hennes familj visste: http://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2012/02/16/how-target-figured-out-a-teen-girl-was-pregnant-before-her-father-did/

#opassande bloggat från G+

Google+: Reshared 1 times
Google+: View post on Google+

Post imported by Google+Blog. Created By Daniel Treadwell.