För två år sedan drogs ett Kickstarter-projekt igång av Musopen — att spela in klassisk musik som var fri att ladda ner. De bad om 11000 dollar, men det slutade med att de fick över 60000.

Det är inte någon upphovsrätt på musiken längre, som den uppmärksamme antagligen noterar, men inspelningar som görs är skyddade ändå. Konsekvensen är att om man ska hitta någon fri, klassisk musik så handlar det om gamla och ganska lågkvalitativa inspelningar.

Musopen tyckte det var synd och började helt enkelt att spela in klassisk musik själva, men det handlade länge om lite enklare verk. Enklare, så till vida att det gick att hitta musiker och spela in utan att det blev alltför dyrt, som exempelvis en pianosonat.

Därför togs initiativet till Kickstarter-projektet, att få möjlighet att spela in hela symfonier. Nu är musiken färdiginspelad och upplagd online, fri att ladda ner och spridas: 

http://musopen.org/music/by/performer/Musopen-Symphony-Orchestra 

Under ovanstående länk hittar du nu en rad symfonier av Alexander Borodin, Edvard Grieg, Felix Mendelssohn, Johannes Brahms, Ludwig van Beethoven, Nikolai Rimsky-Korsakov, Pyotr Il'yich Tchaikovsky och Wolfgang Amadeus Mozart.

Musopen drogs igång 2005 av Aaron Dunn, och är en ideell organisation i Kalifornien vars mission är att "släppa musiken fri". De letar upp och tillhandahåller inspelningar, noter och böcker utan kostnader och utan upphovsrättsliga restriktioner.

Föga överraskande har Aaron Dunn fått utstå en hel del kritik för att dra igång Musopen. Bland annat har han kallats för "kommunist" och professorer har skickat arga email till honom för sin "napster-liknande tjänst". Arstechnica skrev lite om detta för ett par år sedan:

http://arstechnica.com/tech-policy/2010/09/musopen-raising-40000-to-set-classical-music-free/

#opassande    Tack +Jan Lindgren   för tipset! 

Google+: Reshared 5 times
Google+: View post on Google+

Post imported by Google+Blog. Created By Daniel Treadwell.