Att det är fysisk — eller som en del väljer att uttrycka det — "genetiska skillnader" mellan kvinnor och män, är inget nytt under solen. Det är det. Men hur stora skillnaderna är om man förhåller sig till endast kön, kan man debattera länge och infekterat om. Vissa kvinnors fysiska förutsättningar är bättre än stora flertalet män, t.ex. För att de gett sig fan på det eller nåt, satsat på idrott kanske. När Annika Sörenstam spelade golf med herrarna (som alla var proffs) kom hon inte sist, liksom.

Undantag säger nån, men i det stora hela har jag jätteproblem med det där resonemangets inbyggda nerförsbacke. "De flesta tjejer är svagare, alltså behöver jag inte respektera nån tjej över huvud taget." Lite som Ulf Brunnberg visade prov på retoriskt härom sistens, som jag upplevde det, även om jag mest skrattade åt det. I det stora hela skaver den där värderingen så jäkla illa. 

Det är inte som så att jag upplever kvinnor och män vara "sammalikadana". Länge leve olikheten eller nåt. (Jag tror iofs att det är större skillnader mellan individer i samma kön, än det är mellan könen i det stora hela.) Men skitsamma om det är skillnad, ungefär. Eller rättare sagt — fan vilken tur att det är skillnader, hur jävla tråkig skulle inte mänskligheten vara om vi alla var stöpta i samma form.

Egentligen borde jag därför inte störa mig på när folk envisas med att lyfta skillnader. För mig gör det ju inget att det är så. Men så slog det mig, rejält, alldeles nyss, när jag läste om mannen som utan ben och en och en halv arm, var med och tävlade i Team X-T.R.E.M.E. Hans fysiska förutsättningar, oavsett genetik, har begränsats väsentligt. Det finns ingenting som hindrar att han är en del av ett lag för det. Som kämpar skiten ur sig, och hjälper och stöttar varandra i riktigt ruskiga tävlingsmoment, få skulle klara av. Iklädda gasmask.

http://blog.spartanrace.com/team-x-t-r-e-m-e-heroes-heat-heroic-finish/

Varför har de gasmask på sig? Så här säger de:

"We’ve chosen the gas mask to symbolize our initiative. Running in the mask is equivalent to 20 – 25% oxygen resistance. People often ask how difficult it is to run long distance in a gas mask. Our reply, “not nearly as difficult as living with Traumatic Brain Injury (TBI), Post Traumatic Stress Disorder (PTSD), learning to walk again with prosthetics, or living the rest of your life burned over 30% of your body.” We parallel the perception of temporary discomfort and difficulty associated with running in the mask to the challenges our wounded veterans will endure for the rest of their lives."

Citatet ekar i skallen — det är viktigt att man håller ihop. Att man ser varandras värde och förstår varandras svårigheter. Och det är det som gnager, att allt envisande med att tjata om skillnader saknar den ack så viktiga förståelsen för den som är annorlunda än en själv. Utan att för den saken tappa i respekt.

Det är tillsammans som vi skapar förändring, förståelse och en bättre värld. Hur många är det inte som hela tiden envisas med att peka på skillnader som leder till avfärdanden. Var är motvikten? Jo, i såna här grejer.

För att inte tala om pappan som bär, drar och simmar med sin CP-skadade dotter, trots att hon egentligen inte "borde kunna" vara med i såna här sammanhang. 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2188373/Rick-van-Beek-Devoted-dad-runs-triathlon-carrying-teenager-daughter-cerebral-palsy.html

Eller mannen som bär på sin totalförlamade son, även han i triatlon. 

The story of Rick and Dick Hoyt – Team Hoyt

Jag ber om ursäkt för det toksentimentala upplägget i länkarna, det är inte amerikanskt tårdryperi jag är ute efter här, egentligen. Jag vill peka på det faktum att när vi hjälper, stöttar och gör saker tillsammans, så finns det fan inga begränsningar för vad vi kan åstadkomma. Varför är vi så usla på det generellt, varför envisas vi med att tjata om skillnader som om det vore en anledning att inte ens försöka? 

Hur jävla dumma i huvudet är vi på en skala, egentligen? Ironiskt nog tror jag att det är just grupptillhörighet som upplevs vårdas på det här bakvända sättet; genom att stöta ut andra. Helt galet.

#opassande   #tvållåda  

Google+: View post on Google+

Post imported by Google+Blog. Created By Daniel Treadwell.