Jag har funderat lite på det där att Newsmill överraskade igår med att stänga av sina kommentarsfält. Det för mig intressanta är hur kommentarerna (som fortsatte vara öppna) under själva inlägget med annonseringen, på nåt vis understryker problemet.

http://www.newsmill.se/artikel/2012/09/11/d-rf-r-st-nger-vi-kommentarsf-lten-p-newsmill

Ja, det finns bra kommentarer (personligen tycker jag att opinionsbildande artiklar nästan känns nakna, t.o.m när det saknas under texter, mellan varven). Men, liksom, det förutsätter ju en viss, vad ska man säga, okänslighet för det som inte är bra. Det är en nivå av debatterna online som jag personligen kan tycka är jobbig. På flera olika plan. Hur balanserar du mellan bibehållet intresse för själva debatten, samtidigt som du medvetet måste filtrera ur delar av den? 

Lite som att jag imponeras av de som (jag föreställer mig) går i knädjupa kärr för att hitta hjortron, krävs det en motivering som liksom inte riktigt förvaltas eller tas om hand, för de som verkligen deltar. Och det innebär att de som läser också kräver ett visst mått av respekt, som orkar ta sig igenom de som lånar andras plattformar för att driva sin egna agenda och jävligt respektlöst faktiskt, struntar i ämnet som avser diskuteras.

Driver man en sida med kommentarsfält, måste man engagera sig i det. Det är en viktig poäng, och jag tycker att Sofia uttrycker det väl i sin kommentar:

http://ajour.se/kronika-dodsstoten-for-newsmill/

Här på G+ sker det automatiskt, t.ex. Du lägger upp trådar och folk besvarar. Samtalet är inbyggt, det sker naturligt. Visst, det finns de som mest bara lägger upp sin text eller textlänk och sen inte hänger med i kommentarerna under, men de är få, och de flesta får inte så stort genomslag.

På hemsidor, särskilt i mediala sammanhang, är kommentarsfälten oftast fristående – de ingår inte naturligt till artikeln, och få hänger med och tjötar. Så absolut, det finns ett ansvar hos den som publicerar – det måste till ett engagemang där för att det ska fungera. Men vad fan – folk som deltar har väl nåt ansvar, de också?

Varför (och kanske är det här åldersrelaterat) är folk så bittra generellt sett i kommentarsfält i tidningar och på stora plattformar? Varför ses inte den oerhörda förmån att faktiskt få en chans att dryfta ämnet i ett semi-publikt sammanhang? Varför är det på default så att man måste "orka" för att hänga med i kommentarsfält och offentlig debatt?

Jag tycker personligen att det är ett stort problem att så liten hänsyn tas till att man ingår i ett sammanhang där flera ska få plats – och kanske värst av allt, så lite glädje över att det ens existerar.

Jag skriver att det möjligen är åldersrelaterat, eftersom jag är såpass gammal att jag vet hur det är när man inte räknas, får utrymme, höras eller synas i såna sammanhang. 

Louis CK – Hilarious – Part 6 – Cell Phones And Flying

#opassande  

Google+: View post on Google+

Post imported by Google+Blog. Created By Daniel Treadwell.