Jag och +Björn Nilsson snackade lite på twitter om det där med att Piratpartiet framstår stödja och uppmuntra inköp av produktioner från företag som vi ändå nånstans anser vara direkt skadliga för samhället, med sin lobbyism osv.

Varför lyfter PP att det går bra för branschen? Svaret är ganska självklart – för att bistå med en mer nyanserad bild. Partiet upplever ju att det inte innebär ekonomisk ruin att göra ideell fildelning lagligt. Även om nu grundargumentet är att fortsatt eskalering av jakt på fildelare innebär en skadlig utveckling i samhället vad gäller exempelvis avlyssning av privat kommunikation, där syftet är att hitta om någon fildelat en låt eller så. Det verkar så enkelt på nåt vis — fildelning är inte så skadligt som det påstås, så alltså kan vi slippa rättsosäker utveckling.

Problemet med att lyfta den positiva egenskapen av ekonomisk tillväxt som följer med fildelning, är att "the bad guys" tjänar på det. Piratpartiet måste balansera mellan att lyfta de positiva egenskaperna och samtidigt lyfta de negativa aspekterna av de företag och koncerner som driver fram den här negativa spiral vi sett utvecklas genom åren.

Detta blir inte minst relevant så här dagarna efter att ha läst om Aaron Swartz självmord. Där kopplingen till en fullständigt vedervärdig rättslig process inte kan bortses från. http://lessig.tumblr.com/post/40347463044/prosecutor-as-bully

Det är tyvärr inte första gången något sånt här händer. I Danmark fick deras motsvarighet till Antipiratbyrån lov att ändra sina rutiner, efter att en tonåring i förtvivlan över att ha fått ett hotbrev från upphovsrättslobbyn, tog sitt liv. http://opassande.se/2008/10/24/en-historik-over-de-danska-antipiratlagarna/

Det där med "hur ska artisterna få betalt" sitter djupt rotat, trots vårt envisa arbete med att försöka belysa de positiva egenskaperna och att det inte handlar om att sätta artister på fattigstugan. Ännu så länge har vi som samhälle svikit de människor som utsatts för den här typen av rättsliga oproportionerliga övergrepp i upphovsrättens namn. http://5101.se/

Fildelning är till största delen en fin grej. En bra grej för samhället till och med. Men om mina och andras försök att lyfta den egenskapen inte hjälper att förändra lagstiftningsvansinnet, är frågan vad man gör då?

Under tiden det här fortgår ska jag hålla god min i ett ytterst elakt spel. Ett spel som kreti och pleti till och med ger sig in i mellan varven, och skämtar överlägset om. Jag skäms — och inte av de anledningar som de av er som förlöjligar Piratpartiets arbete lyfter. Jag skäms över er brist på kunskap och empati.

edit: lägger även till den här länken http://unhandled.com/2013/01/12/the-truth-about-aaron-swartzs-crime/ om Aaron Schwartz, där ett expertvittne uttalar sig.

#opassande  

Google+: Reshared 8 times
Google+: View post on Google+

Post imported by Google+Blog. Created By Daniel Treadwell.