Sitter och läser Tanvirs krönika (länkad längst ner) om fördomar om hemlösa och slås av hur ofta man kan komma på sig själv med att ha en förutfattat bild om "hur något ska vara" eller, rent av, "se ut", för att man ska köpa situationen. Den ironiska baksidan av hela den här händelsen är att man som hemlös MÅSTE skådespela för att matcha fördomen, i syfte att kunna få någon slags hjälp över huvud taget. Cirkeln är sluten och man kan med gott samvete anklaga de som tigger för skådespeleri.

Det är särskilt en fördom som jag reagerat mot de senaste åren när det gäller framför allt såna som tigger på gatorna: att det skulle handla om kriminella gäng som turnerar globalt och tigger pengar. Jag har så himla svårt att köpa den (vad jag gissar är) myten om tiggeri. Är det inte i grunden ganska taffliga "kriminella" i så fall det handlar om? Som bara tar det de får av frivilliga givare? Visst förenklar jag, men å andra sidan är det ju inte som att "kriminella gäng"-teorin inte har som syfte att förenkla.

Ibland vet jag inte vilket ben jag ska stå på. Jag är dum som hjälper till är en såndär ton som jag nog alltid upplevt funnits när det handlat om såna här saker. "Låt dig inte luras, var inte snäll." Igår la jag pengar i någons bytta som satt och läste. Jag var fortfarande rätt arg över Bagges uttalande — muttrade sarkastiskt till vännerna något om att "vaddå, är han läskunnig?!?! då ska han fan inte tigga". Det är så himla lätt att motivera varför någon inte kan förvänta sig någon hjälp från andra — när den sorgliga sanningen är att de med största sannolikhet inte förväntar sig ett jäkla dugg.

Det är ju inte helt negativt att ifrågasätta saker. Ibland måste det göras. Ibland blir det emellertid smärtsamt tydligt hur empati får stryka på foten. Jag såg t.ex. en väldigt stark bild — ett gäng studenter i Syrien utanför sitt universitet som gör tummen upp, med bildtexten "20 av dessa personer dödades i attacken". Två raketer avfyrades häromdagen in i det regeringskontrollerade området där universitetet mer eller mindre totalförstördes, och många ungdomar fick sätta livet till.

Diskussionerna om det är rebellerna eller regeringen som genomfört detta sker varstans, men ingen verkar veta riktigt. Bildens budskap, som jag någonstans kände i magen vid första åsyn, drunknar i trovärdighetstvivel. Är det en riktigt bild? Var det dessa elever? Vem eller vilka är det som vill få mig att reagera och känna något? Tillsammans med nåt slags dåligt samvete över att missa att vara medkännande. För alldeles oavsett har ett stort antal ungdomar dött i ett krig som få förstår, eller vet hur man löser.

Länk: http://www.reddit.com/r/pics/comments/16pgbu/20_of_the_students_in_this_picture_died_yesterday/

Ja, jag blir arg på Bagge — men kanske mest för att jag själv antagligen resonerat och reagerat som hon utan att förstå det. Eller, hemska tanke, påverkat någon såpass med tvivlet, att någon annan fått lida lite extra.

#opassande  

Embedded Link

Krönika: Laila Bagge är inte den enda med fördomar | Ajour

Google+: View post on Google+

Post imported by Google+Blog. Created By Daniel Treadwell.