Slog mig just. När jag sitter och ser twitterflödet om näthatet, och en liten notis damp ner om ändringar i grundlagen i DN. Det underliggande i näthatsdebatten handlar om att folk inte tagit sin frihet med ansvar, som jag tolkar det — och det vi ser nu är fotarbetet inför förbud mot exempelvis anonymitet. "Kanske nån slags digital debatt-legitimation kommer att krävas framöver, rent av, när man köper en bredbandstjänst nånstans ifrån?" kommer jag på mig själv med att tänka.

Jag vet inte, exakt hur det kommer att se ut är svårt att sia om, men att nån form av förändring kommer att ske, råder det inga tvivel om för mig längre. Det gör mig beklämd, faktiskt. För så mycket som jag avskyr och tar avstånd från hot- och hatkorresponens från random användare online, så vill jag ju försöka hålla fast vid det där viktiga som ett demokratiskt samhälle behöver stöttas mot. Det finns en trygghetsaspekt i anonymitet, som inte syns så tydligt, när tryggheten hotas för de som lever i en offentlighet.

Näthatsdebatten och notisen om grundlagsändringen har på ytan inget med varandra att göra. Men jag kan inte skaka av mig känslan av att det finns ett samband där nånstans som är viktigt att se.

Staten är inte nödvändigvis "vi" och saker och ting eskalerar till nåt slags läge där medborgare behöver försvara sig mot staten. Och där det som vi behöver — grundlagen — har förändrats såpass att den inte gör det jobb den är tänkt att göra längre. Skydda medborgare mot makten.

Lite flummigt kanske, men det är rätt svindlande att sitta här, live, och inse att jag möjligen ser på hur det går till när vi i välmening kanske gör något riktigt ruskigt. Nåt som tvingar fram lagändringar som bara makten har glädje av i slutändan, till exempel. Och det värsta är att jag tänker att det liksom inte är makthavarnas fel, "vi" söp bort möjligheten själva.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/skarpare-spionerilag-foreslas
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16188750.ab

#opassande  

Google+: Reshared 1 times
Google+: View post on Google+

Post imported by Google+Blog. Created By Daniel Treadwell.