Tycker Hanna Fahl har en rätt bra poäng, när hon kommenterar den senaste tidens förlöjligande av Justin Bieber-fansen i Sverige. Den som kulminerade i något av det elakaste jag hört på länge, i underhållningssyfte av radiostationen NRJ. En ung tjej lurades att tro att hon skulle få träffa sin idol och när hon förstod att de skämtat med henne, började gråta i direktsändning. (edit: hela grejen var tydligen ett påhitt.)

Att motsvarande fandom av mestadels killar, kommer undan förlöjliganden helt som Fahl beskriver, stämmer nog inte. Men jag gissar att det är enklare, att vara överlägsen mot småtjejer än att skratta överlägset åt en huligan som inte drar sig för att slå folk på käften.

Det visar ju inte minst händelsen som fick både tränare och styrelseordförande för DIF att avgå. Händelsen som till och med inspirerade statsministern att ta det unika beslutet att kommentera samtiden i en extrainkallad presskonferens.

DIFs tränare berättade att han fick ett hotfullt samtal och det i kombination med att bli uppsökt på träningsanläggningen av tre stycken helt enkelt gjorde att han prioriterade trygghet för sig och familjen, framför träningsjobbet.

Nu är det inte bara tjejer som kan känna sig förnedrade, de tre som besökte DIF-tränaren upplever sig orättvist bedömda — även om jag nånstans lite fördomsfullt hade trott att dessa tillhört kategorin som kritiserar människor för att vara “för lättkränkta”. Enligt en Aftonbladetintervju, så var det deras “demokratiska rätt som medlemmar i Djurgården”, att framföra sina åsikter och vidhåller att de inte hotat tränaren.

Kränktheten, förresten, visste inga gränser i och med amnings-videon häromsistens, som visserligen var rätt kasst utformad, men som tydligen hotade den ack så viktiga potensen bland svenska män. Där organisationen som skapat videon till och med fick dödshot förmedlade via kommentarsfälten.

Allt det här händer ungefär samtidigt. Lite ska man tåla/har du ingen humor-fenomenet har gått rätt långt här i världen. Så långt att jag inte riktigt kan se vilka det är som är alldeles åt helvete för lättkränkta, längre.