Känsliga läsare varnas för invektiv.

Jag tycker att det är viktigt att det finns utrymme för anonymitet. Så viktigt att jag till och med upplever det vara en omistlig del av en demokrati — finns inte det, så eroderas demokratin. Att det är en rättighet verkar alla vara med på, men frågan är vad exakt det är för slags rättighet man uppfattar sig inneha?

När jag läser artikeln på Nyheter 24 om en osedvanligt envis stalker som gör livet surt för flera som har konton på Facebook, slås jag av hur kommentarsfältet andas fullständig empatilöshet.

Så här skriver till exempel användaren Anus(!):

man fan förlorar hopp om mänskligheten när folk tar illa upp av att någon anonym helt okänd person skriver något om en på internet, en kromosom för lite? känner du dig så jävla kränkt gå ur internet och kom inte tillbaka det är ingen plats för överkänsliga dumma människor

Ironin över att nån blir upprörd över att nån annan blir upprörd är ganska vanligt förekommande online. Här handlar det om att man ska klaga över rätt saker, annars är man en jävla idiot som förtjänar att… ptjaa… klagas på. Solklart. Fattar ju vem som helst.

Humanapes69 läser mellan raderna och tänker sig att det är nån inbyggd “det är synd om kvinnor”-psykologi.

Hållkäften tjejer och sluta gnäll på att folk hatar er på internet, det handlar inte om att ni är kvinnor, det handlar om att folk vill testa gränser anonymt. Det förekommer överallt på internet, i forum, på spel, på knullkontakt och på värdelösa aftonbladet. Folk som vistas i det offentliga rummet där vem som helst kan säga i princip vad som helst till vem som helt helt utan konsekvenser kommer att bli hatad. Dra ut sladden från datorn om du är för dum i huvudet för att förstå detta.

Detta är även det en vanligt förekommande ironi — att förstå att det handlar om att testa gränser, men när de testen skapar reaktioner bli… förvånad? Jag menar, man testar ju för att få reaktioner är ju själva grundtanken här, om Humanapes69s kommentar följer nån slags logik här.

Emelie är lösningsorienterad:

Vilket gnäll. Sätt högsta sekretess på profilen och plocka bort honom/henne som vän, problemet är löst… Eller plocka bort kontot, skapa ett nytt och börja om från scratch med bara vänner IRL eller som på annat sätt kan bekräftas vara äkta konton. Välkommen till nätet, det är tyvärr såhär det ser ut.

“Välkommen”-biten är ofta förekommande online, som jag ofta blir lite full i skratt åt — som om internet liksom är något helt annat än resten världen befolkat av andra än människor. Nåväl, det handlar om att “ta seden dit man kommer”, tror jag. Att försöka undvika se det som är ovant, som farligt. Samtidigt som det är relevant både på och utanför internet, så slås jag av gnäll-epitetet. Nånstans här är alltså värderingen att det är ett jävla gnäll — inte att det är kasst beteende online som har lösningar, utan… gnäll. Tuff ska man vara online.

Carl tackar gud i sin kommentar:

Tacka gud att folk ser igenom smutsig propaganda likt denna som används i syfte att strypa yttrandefriheten på internet. Detta är 2013, “problem reaction solution” receptet fungerar inte längre. Folk genomskådar desperata försök likt detta! Vidrigt.

Flera kommentarer under verkade gå ut på att Nyheter 24 är en ljugarblaska överlag. Själva motsatsen till det de andra ovanför skriver är slutsatsen — problemet existerar inte alls. Att ifrågasätta om det verkligen är ett stort eller särskilt allvarligt problem är i min värld ganska relevant. Dock så brukar kommentatörer själva visa att det nog är så, trots allt, att det går att skärpa till sig i tonen.

Som Carlos:

Jävla propaganda. Fuck alla skrivelser angående näthat. Man vill bara ha lagar mot anonymiteten på Internet. Jag är för ett fritt Internet. Facebook är inte verkligheten. Sluta gnälla…

Observera att Carlos inte bara föredömligt kort avfärdar trovärdigheten i artikeln inledningsvis, sen lyckas säga emot sig själv på sätt och vis och avsluta med lite gnäll på gnället. Facebook är inte verkligheten. Jag har stött på den där kommentaren ibland och blir lika förvånad varje gång.

Varför i alla jävlars namn är du inne och kommenterar upprört under en artikel då, om inget är sant eller på allvar?

Det verkar vara nån slags grundläggande hänvisning till att man “inte fattar reglerna”. Dvs, de som tar det på allvar är de som har fel, för Facebook är inte på riktigt — det vet ju alla. Trots att man själv tydligen tar det på allvar och sätter sig och kommenterar något. Budskapen är som bäst förvirrande och dubbeltydiga.

Det jag saknar från nästan alla är uttryck där nån slags grundläggande värdering om varför anonymitet är viktigt syns. De flesta verkar ju fokusera på att man ska tuffa till sig, inte vara så jävla känslig när man får verbalt pisk — eller stalkas. Samtidigt som det konsekvent påstås att det är inbillning att folk utsätts och det är helt i sin ordning att man då är känslig för vad som skrivs.

Ingen av dessa är särskilt bra ambassadörer för anonymitet — tvärtom är de antagligen en gåva för de krafter som motsätter sig anonymitet. Där de gnäller över gnällarna, ifrågasätter trovärdigheten i “propagandan” som är designad för att ta bort den rättigheten anonymitet innebär, låter de sig gärna användas som bevis för att kraftansträngning behövs. Snacka om att göra allt för att deras profetior ska besannas, tänker jag ibland.

Jag skulle väl egentligen skita i alla de där, som inte tänkt igenom ordentligt hur deras insats för att skydda yttrandefrihet och anonymitet ser ut. Men som sagt, nu är det lite problematiskt att jag tagit beslutet att försvara anonymitet som en grundläggande rättighet som behövs för att motverka orättvisor i samhället.

Visst behöver några ha lite mer skinn på näsan ibland, och visst är det så att det är lätt att missförstå varandra och fatta saker fel. Men det enorma tryck som går till att medmänniskor ska tolerera skit borde faktiskt lika gärna kunna vara ett enormt tryck på att folk som beter sig illa skärper sig. Att de förstår att vad de gör är mot deras egna intresse — att få fortsätta vara anonym online.

Var inte så jävla överkänsliga, alla ni som “försvarar anonymiteten”. Ni slutar nämligen tänka ordentligt och gör fel saker då. Dra ur sladden om du är så jävla dum att du inte fattar det hot du utsätter våra demokratiska fundament för. Internet är på-jävla-riktigt, försök att få in det i skallen.