Låt mig mest bara få ur vägen på en gång: jag tycker att Monsanto är ett jävla skitföretag. De agerar med en slags etisk kompass som går ut på att “alla grödor ska det tjänas pengar på” och enligt den logiken behandlar de exempelvis (emellanåt brutalt fattiga,) vanliga bönder som odlar för mat för dagen, och kanske en extra peng, som om de vore globala affärsmässiga konkurrenter, juridiskt. De använder sig av patent på ett rent av naturvidrigt sätt, där markägare som råkat få Monsanto-registrerade frön överblåsa från tomten bredvid, antas vara rättslösa i princip till fördel för deras produkter. Företaget verkar ha ett fast grepp om politiker och drar gärna nytta av det så ofta som möjligt.

Okej, jag använder ett starkt språk här, men jag vill verkligen vara tydlig med att jag upplever Monsanto som en värdig representant för titeln “jordens avskum”. För jag är nämligen inte helt säker på att det är just bara Monsanto som det protesteras mot idag runt om i världen, utan får en stark känsla av att det är oron för genetiskt modifierade grödor som inspirerar till de flesta protester. Och där drar jag öronen åt mig, en anings.

Det bor en farlig psykologi i att ta avstånd från forskning och utveckling. Av olika anledningar har vi idag — sällan utan fog — en slags inneboende misstänksamhet kring de saker vi stoppar i oss, många gånger helt ovetande om konsekvenser som hälso- såväl som miljörisker. GMO-forskningen, som det kallas, är emellertid en av de där viktiga komponenterna när det till exempel gäller att hantera befolkningstillväxten i världen, och vi behöver mer mat. Mycket mer mat, på sikt. Jag är inte helt hundra på att det är en bra lösning (eller ens långsiktig), men det är ett av de ytterst få alternativ som finns och vill inte stänga dörren om det.

Monsanto och dess gelikar har monetära behov, vilket driver forskningsrädslan till sin spets: är det farligt eller inte, hur pass stor hänsyn tas det till människors hälsa när det finns pengar att tjäna? Jag är helt med på att ställa mig på barrikaderna mot det. Jag kan tänka mig att protestera dubbelt mot Monsanto ur det perspektivet till och med: de sabbar människors förtroende för vetenskap och forskning, rent av, med sin girighet.

Så det är med viss ambivalent tillförsikt jag kommer att följa rapporteringen och den efterföljande debatten efter demonstrationerna. Sätt gärna koppel på Monsanto, jag stöder och uppmuntrar kritik och nogsam kontroll över deras räckvidd — men inte på forskning kring GMO i största allmänhet. Det misstänker jag nämligen sätter koppel på oss själva, och vår egna utveckling istället.