Har satt ihop en liten frågor och svar-lista för Prism, med den information som jag stött på runt om, inspirerat av BBC. Hjälp gärna till att fylla på med vidimerad eller relevant information i kommentarsfältet.

Vad är Prism? Det är ett program som drivs av amerikanska National Security Agency (NSA) och påstås ha direkt tillgång till data från flera av världens största internetföretag, t.ex. Facebook, Google, Microsoft, Apple, Yahoo och Skype.

Vad för slags data hämtas in? Detaljerad information om internetaktivitet, innehåll i mail och chattar.

Hur länge har detta pågått? Det etablerades 2007 då ett antal förändringar i övervakningslagar drogs igenom av George Bush, och förnyades 2012 av Barack Obama.

Hur avslöjades detta? Genom att delar ur en hemlig NSA-presentation för anställda läcktes till Washington Post, där hanteringen beskrevs som “insamlande direkt från internetleverantörers servrar”. Washington Post har emellertid sedan sitt originalinlägg justerat nyheten utan att vara öppna med vilka detaljer de ändrat eller varför.

Kan vi veta att detta stämmer? Den amerikanska regeringen förnekade inte sanningshalten i presentationen, utan fokuserade på att utreda vem som läckt bilderna. Det underliggande domslutet för Prism sägs dessutom vara av yttersta vikt att den förblir hemlig. Expressen skriver att presidenten bekräftat Prisms existens, men jag kan inte hitta någon bekräftelse vad gäller direkt tillgång till serverdata.

Hur har de berörda företagen svarat? De förnekar kännedom om Prism, eller att NSA ska ha direktaccess till deras servrar. Här ett uttalande från Googles Larry Page, här från Facebooks Mark Zuckerberg. (Företagen har ifrågasatts som framstår uttrycka sig väldigt likartat, men deras uttalanden baseras alltså på ordval som introducerades, och sedan ändrades, i Washington Posts ursprungsartikel.)

Frågan är om NSA tekniskt kan använda sig av utrustning som försöker tillgodogöra sig den information som företag som Google och Facebook har tillgång till, utan deras medverkan? Tar gärna emot lästips och tankar angående det.

Edit: Rick Falkvinge beskriver lite närmare vad tekniken kan handla om.