3uvfc5Under större delen av gårdagen så engagerades hundratals — om inte tusentals användare på Reddit i det förskräckliga ödet en kille råkade ut för på Fars dag. När jag såg meme-bilden (kallad Scumbag Stacy) tänkte jag i mitt stilla sinne att det möjligen var en överdriven betydelse lagd på en missad möjlighet att bli avsugen… (Ja, jag himlar lite med ögonen här.)

Min misstanke var korrekt — det visade sig att historien, som postaren tillbringade dagen med att uppdatera och inte minst tacka för alla råd han fick vad gällde hur han skulle göra så frun inte skulle få några pengar eller fördelar vid en skilsmässa, var ett enda stort prank.

En del tycker att det var roligt, andra är förbannade. (Många vet nog fortfarande inte om att det här var grejen.) Själv blev jag ganska deprimerad över hur alla liksom bara accepterade premissen och utgick från att det som postades var trovärdigt. Att jag själv återkom till tråden var i förhoppning att se lite ifrågasättande, rent allmänt, vilket i egentlig mening inte hände. Postaren kunde under en hel dag manipulera tusentals människors engagemang.

Det är ganska vanligt förekommande online över huvud taget, att problem i förhållanden lyfts och folk genast köper premisser givna. Nånstans är det väl bra att folk vill vara hjälpsamma och ställa upp för den stackars illa behandlade postaren, generellt sett. Samtidigt så är uppmärksamhet åtråvärt och det är inte ovanligt folk försöker hitta vägar till att få den. På Reddit kallas det Karma, på andra plattformar är det tummar upp och plus.

annoyed

Jag känner inga större förhoppningar om att folk tar lärdom av detta — tvärtom, så verkar fördomar och stereotyper befästas allt mer för varje dag som går, trots att de flesta antagligen har varit med om att bli lurade på ett eller annat vis. Kvinnor är evil, elaka, korkade, maktfullkomliga osv. Det bara är så, det är den gängse normen online. Även på ett ställe som Reddit, där trots att miljoner människor besöker det och antagligen är spridda över alla möjliga genus, åldrar och ursprung.

Vill man få uppmärksamhet — karma — så är det bra att anspela på stereotyper som är avsteg från att vara vit och man. Om det handlar om bekräftelse av en stereotyp på ett eller annat sätt, så finns det all anledning att dra åt sig öronen, helt enkelt. Tricket är väl att veta med sig när det handlar om en stereotyp eller inte. Jag är inte alls helt hundra på vilka stereotyper jag går och dras med, som jag tror är sanningar.

Vi är benägna att luta oss mot det som bekräftar det vi tycker oss veta. Så fungerar vi människor. Och då öppnar vi oss också för möjligheten att bli manipulerade. Kanske är det inte jätteskadligt, kanske är det så att vi måste ta det, för att motsatsen — att aldrig känna förtroende någonsin — skulle vara tusen gånger skadligare.

womenIntressant nog skrattar de flesta sig genom irritationen över tilltaget ovan. För att det förutsätts att det är en kille som skrivit det där, kommer jag på mig själv att tänka. Funderar på om den allmänna responsen skulle sett annorlunda ut om det visar sig vara en kvinna som står bakom?

Jag undrar eftersom i går stötte jag även på en bild som spreds på Google Plus, där någon tagit sig artistiska friheter om historiska framsteg inom datorvetenskap gjorda av kvinnor, medelst att överdriva i upplägget (om jag förstår saken rätt), som skapade bra många fler ifrågasättanden och ilska, än ovanstående påhittade historia gjorde. Där det till och med ansågs av någon vara extra oförskämt eftersom det råkade vara Fars Dag i USA igår.

Grundläggande kritiskt tänkande är viktigt, men ibland så undrar jag som den är grundläggande, faktiskt. Ibland får jag intryck av att det handlar om vem som hinner först att ange tonläget via kommentarer och sen följer vi alla bara efter. Där kan det ju vara relevant att fundera över vilka det är som får vad bekräftat och anser det vara värt att slänga dit en reaktion för att styra upp diskussionen.

Det är helt enkelt inte bara trovärdigheten i det postade längre, som är avgörande. Det är även vad kommentarerna anger för attityd som i allt högre utsträckning färgar inlägget. Tror det är läge att fundera på vad det innebär. Saker är inte sanna för att man vill tro på det. Men å andra sidan, hur ska man nånsin kunna hitta till nån sanning?