Härom dagen släppte Piratpartiet sin sommar- och höstkampanj “För Sverige i framtiden”. Detta föranledde ett lite roligt utbrott av Tankesmedjan i P3 om behovet av NUTID, som jag rekommenderar att ni lyssnar på. En del tycker kanske att det är en lite taskig bild av Piratpartiet som målas upp, men själv gillar jag det lite satiriska greppet om samtiden.

När Piratpartiet är på tapeten är det bara insatta som känner till nyanserna, många tänker nog att det handlar om ett parti som vill kunna få tillgång till musik och film gratis. Kopplingen mellan fildelningsdebatten och övervakningen har varit svår att föra fram. Fortfarande är det vanligt att ordet “stöld” används i samtal om Piratpartiet, trots att det inte ens i nån egentlig mening handlar om stöld, när man kopierar.

Problemet att komma över den tröskeln kvarstår, det ger en anledning till att slippa fundera över kopplingarna till övervakningsindustrin och de intrikata problemen med “big data”.

“Det har gått så långt att upphovsrättindustrin inte ens behöver ta bakvägar för att sätta amerikansk regeringspolicy. När Homeland Security offentliggjorde nedstängningen av internetdomäner världen över som, utan rättegång och i flera fall felaktigt, förknippats med upphovsrättsintrång, så skedde det inte från högkvarteret i Washington D.C. utan från Disneys huvudkontor.”

Nu har jag slutat aktivera mig i Piratpartiets arbete sen någon månad eller två, men jag har (som några säkert märkt) inte släppt att skriva om frågeställningarna. Tvärtom har det gjort att jag kunnat lägga mer energi på opinionsbildning. Igår ägnade jag en eftermiddag och kväll åt att sätta ihop en liten remix av kampanjmaterialet, skrev ett manus baserat på texterna i det som kommer att delas ut på gator och torg framöver. Min mikrofon sög, så Anna Troberg volonterade att läsa in texterna efter att ha sett och hört min taffliga inspelning.

Det här är inte ett arbete som gjorts av en “byrå” eller strategerats fram av en grupp. Det är en spontan grej, gjord av kärlek och föreställer inte alls att göra något anspråk på att vara det enda, det bästa eller det slutliga i form av presentation av Piratpartiets frågeställningar och principer. Detta är enkelt (klickar du in på filmens youtube-sida kan du hitta text och länkar till vidareläsning om du vill).

Jag hoppas att andra som sitter på kammaren och funderar över såna här saker får lite inspiration och gör egna grejer. Själv använde jag mig av iMovie, en massa stillbilder (från kampanjmaterialet) och hämtade musiken från Jamendo. Det behöver inte ta mer än någon eftermiddag att få lite utlopp för sin kreativitet. Det är kul! Självklart kommer inte alla att gilla vad det nu kan vara du gör för att uttrycka dig — men du som pillar med det kommer att ha kul. Och det uppskattas av såna som mig inte minst, att se sånt dyka upp.

snowdenEtt annat exempel på vad jag haft för mig när jag varit ledig är att göra den här bilden på Edward Snowden. Jag associerade till den gamla historien om Scarlet Pimpernel, som hade nån vers om hur man letade efter honom överallt. När jag sökte efter den exakta ordalydelsen, hittade jag ett annat citat ur boken, skriven av Emma Orczy:

We all are caught in the middle
of one long treacherous riddle.
Can I trust you?
Should you trust me too?…
We shamble on through this hell
taking on more secrets to sell
’til there comes a day
when we sell our souls away.

Grejen är att det jag gör kanske inte är världens bästa. Inte världens sämsta heller. Det jag gör, gör jag av kärlek, engagemang och intresse. Det är kul och givande att sitta och pilla med saker, i sin egna takt, med sin egna referensram. Jag vill verkligen uppmuntra folk att göra dylikt själva. Många uttrycker frustration över att de saknar olika saker, bilder, filmer, texter osv. Prova att ta ditt egna grepp (om det så handlar om ljud, film, bild eller skrivet material) dra ett mail till PP och be dem om input eller rent av att få lite spridningshjälp. Det är oerhört välkommet — ni har ingen aning hur tacksamt det är.

madrassAktivism av det här slaget handlar inte om att göra det som är mest perfekt, snyggast eller ultimat. Aktivism handlar om mångfald, olika idéer och uttryck, att hitta sitt sätt att prata om frågeställningarna som känns viktiga, och som man kan stå för. Det är genomtänkta kommentarer under blogginlägg (det har inspirerat mig till saker flera gånger), det är funderingar på twitter, google plus, facebook, det är fotografier, memer, affischer på stan, spontana flyersutdelning, blogginlägg… Bara en sån sak som att heja på när andra hittar på saker, är fantastiskt värdefullt.

För vi behöver hitta alla möjliga olika sätt att kommunicera det där problemet jag nämner inledningsvis. Olika uttryck, tilltalar olika människor. Det du säger och kommunicerar till dina vänner gör enormt mycket större avtryck än vad tidningar gör. Det finns ett problem med förståelsen för frågeställningarna och du kan vara den som är nyckeln till förståelse i din omgivning.

Prova! Testa olika funderingar och tankar på de som inte är insatta. Du kan dra igång diskussioner privat, med familj och nära vänner, höra efter om de har något att bidra med. Bjud in dem i dina tankar och hör efter hur de själva tänker och reagerar på saker, kanske får du en ledtråd av dem. Och uppmuntra gärna andra att hitta sitt sätt att uttrycka sig på för det som är relevant för den personen.

Jag hoppas att det här peppar folk att tänka utanför de etablerade boxarna, och kolla lite inom sig själva vad de tycker är kul och intressant. Och har tid med — ständigt denna tidsfail! Men är något kul, är det å andra sidan så himla mycket lättare att prioritera om dagordningen. Hojta gärna till mig också, eftersom jag inte är i Piratpartiet längre, om ni vill ha hjälp med spridning eller input på något som ni fiffat ihop!