Den svenska tjänsten Payson har figurerat lite här och var i förvånade kommentarer om att man inte får ha sexhjälpmedel i sitt sortiment om man tänkt att använda sig av deras tjänst. Det är heller inte tillåtet att betala för VPN-tjänster, en teknik som tillåter anonymitet online. De nya reglerna är hastigt påkomna, och har skapat flera höjda ögonbryn. Payson förklarade inte riktigt varför till sina kunder, som fick två-tre dagar på sig att lösa saken för deras kunder i sin tur. Torrentfreak skriver att det är Visa och Mastercard som tvingat igenom det hela.

Nu vet inte jag om Paysons beslut att inte tillåta sexhjälpmedel är pga Visa och Mastercard, rapporteringen fokuserar på VPN-tjänster, så jag drar en slutsats här men tänker att det antagligen hänger ihop. Då det för ett par år sedan var häpnadsväckande att de kunde förbjuda folk från att skänka pengar till Wikileaks (som de nu tillåter), har vi hamnat i en situation där företag inte får sälja sexhjälpmedel eller underlätta för säkra sätt att transportera data.

Alldeles oavsett, sätter detta fingret på en sån där grej som jag muttrat om mellan varven: Jag kan som konsument inte enkelt välja bort dessa till förmån för en annan leverantör. Visserligen får företag göra som de vill, principiellt, som så ofta tuggas om i diskussioner av den här naturen — men jag har väldigt små om några möjligheter alls, att välja bort de här drakarna. Det finns ingen egentlig konsumentmakt att tala om och jag gissar att bankerna, som väl är de som skulle kunna påverka, inte är intresserade av att göra något åt det heller.

Samtidigt som vi har en pågående debatt i samhället om att göra det kontantlöst, så framstår leverantörerna av plastbetalformat intresserade av lite mer än att förmedla en betaltjänst: att de har en agenda och de vill påverka samhället i en för oss okänd riktning. Om Visa och Mastercard har de här möjligheterna att styra så behöver de redovisa vad de har för planer och vad det baseras på för ideologi och princip.

Att inte frågan ställs till betaljättarna, är väl egentligen för att företag varken bör eller ska kunna styra över samhällsutvecklingen på det viset. Samhället ska bestämma om anonymitet ska tolereras eller inte, inte företag.