Jag skrev för ett tag sedan inlägget “Vilken typ av samhälle eftersträvar Visa och Mastercard?” och här följer ett gästinlägg av Tobias Lundqvist, som driver ett företag som säljer sexleksaker online och drabbats av de nya reglerna jag beskriver i det. Tobias har även gjort ett gästinlägg på Enligt Min Humla. //emma

* * *

GÄSTINLÄGG: Jag startade Oliver & Eva med en vision om att vara en sexleksaksbutik där alla skulle kunna känna sig välkomna. Utan sexistisk reklam och med värderingar om öppenhet och jämställdhet i grunden. I det här inlägget kommer jag berätta om hur vi ändå blivit motarbetade av betalförmedlare och hur kortföretag försöker stänga vad de anser vara omoraliska verksamheter.

Det som började som en vanlig dag på kontoret en fredag för ett par veckor sedan, slutade i en panikartad jakt på en ny betallösning. Under förmiddagen kom det nämligen ett mail från vår betalleverantör som förkunnade att vi nästkommande måndag inte längre skulle kunna ta emot betalningar via konto- och kreditkort. En policyförändring hade trätt i kraft som gjorde att sexhjälpmedel inte längre skulle accepteras. När chocken över det orimliga i beslutet hade lagt sig började jakten på en ny betallösning. Till vår stora förvåning och besvikelse var företaget som skötte våra kortbetalningar långt ifrån ensamma om den här inställningen. Vi möttes av snarlikt motstånd av de flesta andra betalleverantörerna på den svenska marknaden. Det var först när vi vände blickarna över sundet, till våra grannar i Danmark, som vi hittade en bank som var villig att arbeta med oss.

Bland de svenska bankerna och instituten var det ofta helstängt, men vi stötte även på företag som accepterade sexleksaker – men sa blankt nej till bondageprodukter (och då spelar det ingen roll att vår avdelning för bondage och BDSM endast utgör en liten del av sortimentet). Det är här det börjar bli obehagligt. För det är här man går in och och sätter normer för vad som är okej sexuell praktik och vad som inte är det. För en inte allt för lång tid sedan var det homosexualitet som ansågs omoraliskt. Nu görs det alltså nya försök till bestämma över svenskars sexuella praktik.

Ska verkligen ett företag behöva vända sig utomlands bara för att de erbjuder produkter som vissa anser vara udda eller onormala? Ska svenskarna vekligen inte få bestämma själv vad de vill göra i sängkammaren så länge det håller sig inom lagens ramar? I nuvarande system riskerar minoriteters behov att gå förlorade i beslut tagna bakom lyckta dörrar. Vi måste lyfta debatten och se till att kortföretagen inte sätter moraliska ramar för det som vi är fullt kapabla att avgöra själva.

Tobias Lundqvist – Oliver & Eva