Lasse Karlsson gästbloggar här på opassande.se och lyfter vad utrikesminister Carl Bildt har sagt egentligen. Eller inte sagt. //emma

* * *

GÄSTINLÄGG: Varje människa som gör sig besväret att följa rapporteringen om USAs avlyssnings- och spionageverksamhet blir rimligen både skakad och upprörd. I Tyskland har protesterna varit starka både i demonstrationer och på den högsta politiska nivån. I den pågående valrörelsen säger SPDs partiledare:

“De förhandlar på EU-nivå med USA om ett transatlantiskt frihandelsavtal när vi inte ens vet om amerikanerna buggar våra skrivbord. Jag skulle avbryta förhandlingarna tills vi vet om tyska och europeiska myndigheter avlyssnas.” (SVT Agenda 1 september).

Men alla är inte upprörda. Det mest uppseendeväckande undantaget är Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Häromdagen slog han sitt eget rekord i förnekelse av kalla fakta när en journalist frågade honom “Vad säger du om det faktum att USA avlyssnar svenska individer?” Bildt svarade: “Gör de det? Det vet jag inte.” (SvD 1 september)

Det här är tyvärr inte något nytt. När han tidigare ombads kommentera USAs buggning av EUs och EU-ministrarnas kontor svarade han med Goddag Yxskaft (SvD 30 juni) och när The Guardian senare upplyste oss om att Sverige (läs Bildt) och Storbritannien genom sina veton hindrade EU från att ta upp spionaget med USA — då lät han hälsa genom sin pressekreterare att han vägrade kommentera saken (AB 7 juli).

Med äkta arrogans och spelad okunskap svarade han också när en journalist bad honom kommentera Jonas Sjöstedts uttalande att “det finns en fråga som är viktigare än andra när statsministern ska överlägga med president Obama” och “det är USA:s massövervakning av telekommunikationer. Jag tycker att man tydligt ska säga att det är helt oacceptabelt att man massavlyssnar svenska medborgare.” Den gången svarade Bildt: “Då vet han (dvs Sjöstedt) mer än vad jag vet, jag har ingen sådan information. Jonas Sjöstedt uttalar sig om saker och ting som han inte vet så mycket om, faktiskt.” (SvD 7 augusti)

Det är en avgrund mellan den Carl Bildt som knäböjer inför USAs Big Brother-mentalitet och den Carl Bildt som i sin utrikesdeklaration stolt presenterar Sverige som “en humanitär stormakt” och som på internationella sammankomster framställer sig som den digitala demokratins förkämpe. Som, till exempel, i juni i år när Kungliga Tekniska Högskolan och The Economist bjöd in det digitalindustriella komplexet till konferensen Digital Horizons 2013 och Carl Bildt var en av talarna. Han fick säkert stora applåder när han hävdade att “frihet och mänskliga rättigheter ska gälla i världen online likaväl som i världen offline” och att den personliga integriteten ska skyddas genom att “cyberfrihet och cybersäkerhet blir ett och det samma”.

Bildt höll sitt tal sju dagar efter att Snowden avslöjat övervakningsprogrammet NSA. I alla medier kunde vi då läsa hur Snowden ”inte med gott samvete kan låta den amerikanska regeringen förstöra privatliv, internetfrihet och grundläggande rättigheter för människor runt om i världen med hjälp av den här enorma övervakningsmaskinen de i hemlighet håller på att bygga”. (Aftonbladet 9 juni) Men i manuskriptet till Bildts tal om frihet, mänskliga rättigheter och personlig integritet på nätet finns inte ett ord om detta.

~Lasse Karlsson