Härom dagen blev det helt vita sidor när jag besökte DN, och en snabb uppdatering av Adblocks filter, löste det. Igår tittade jag in på Expressen, där jag av nån anledning bara fick upp mobilversionen av sajten. Misstänkte direkt att nåt inte lirade med Adblock (vilket inte stämde) och skrev lite om det. Detta föranledde Sven att ifrågasätta om jag och andra som använder Adblock möjligen vill skynda på tidningsdöden. Detta eftersom tidningar drar in pengar via annonseringar och Adblock rensar bort mycket av det.

Andra som hängde i diskussionen beskrev det tekniska problemet med tredjepartslösningar och om kartläggningsmackapärer som man som konsument och läsare gärna vill ha kontroll över. Vilka det är och vad datat används till egentligen. Det finns en grupp människor som är insatta i hur den här tekniken och marknaden ser ut, och de vill kunna bestämma själva, helt enkelt. Själv är jag inte så insatt i det tekniska — det handlar om andra saker till varför jag har Adblock installerat och en av anledningarna är till och med att jag inte är så insatt i det tekniska.

Att använda Adblock är en hygienfaktor för mig. Som jag skrev som svar till Sven; jag använder inte Adblock för att dissa tidningar — det är ett tillägg som jag använder generellt pga “internet”. Det är inte ett politiskt statement helt enkelt, utan en hygiengrej i största allmänhet. Jag slipper inte minst malware (elaka koder som gör saker med min dator), undviker konstiga aktiviteter som drar igång fläktarna på datorn, slipper undra över varför hårddisken börjar jobba när jag besöker en sida, osv. För att inte tala om att jag slipper få sexinviter från tjejer i nån förort…

Intressant nog ser jag annonser dagligen online ändå, så det är inte som att Adblock rensar bort allt sånt heller, ska sägas och vissa sidor har varit smarta nog att ge mig möjligheten att släppa igenom just deras sida på Adblock med en enkel knapp som lägger till dom som undantag. (Jag vet inte hur jag skulle kunna göra det själv, exempelvis.)

Så nej, det är inte för att vara “taskig mot tidningar”, det är för att internet är större än enstaka tidningar. Mycket större.

Det pågår löpande en diskussion om att annonsblockeringar är orättvist och taskigt, men det är egentligen bara en följd av en teknik som används till många olika saker och som det ofta är sunt att skydda sig mot. Det är en tjänst som handskas med saker som sker i bakgrunden, och som jag som tekniskt obevandrad har stor hjälp av. Det rensar som sagt inte allt, och även om det säkert finns en och annan som blockerar annonser specifikt, så är det antagligen vanligare att det ses som en säkerhetsinställning, gissar jag.