Debatterna om FRA-lagarna var heta och folk spontandemonstrerade utanför riksdagshuset inför voteringarna mot lagarnas genomförande. Alliansen försäkrade att det inte handlade om att övervaka medborgare specifikt, retoriskt hette det att det handlade om “trafik som passerade Sveriges gränser”. Dvs, svenskarnas integritet skulle vara tryggad. Det talades även om kontrollstationer — som aldrig genomfördes — och det kompromissades fram en lista på åtgärder för att göra övervakningen “lite bättre”. Det skulle alltså inte gälla alla och det skulle absolut inte handla om att poliser hade tillgång till FRAs avsökningar. FRA-shoppen kallades det för, googla på det vettja. Den är öppen nu, trots försäkringar om motsatsen.

Vi snackade terrorism och så här fem år senare har vi bara FRAs ord på att terrorismattacker kunnat undvikas pga deras arbete. Det är den enda uppgiften vi har. Smaka på den vettja. Den enda uppgift vi har på att FRA gör “gott” för oss medborgare, är vad de själva säger. Det sägs att FRA/NSA har räddat tusentals liv, till och med, men vi ser inga spår av några domar från rättsinstanser. Det här tycker jag är viktigt — vi ser inga spår av att någon rättslig prövning sker av de som sägs fångas upp av FRA och NSA. Inga spår alls. Inget domstolsförfarande, när de hittar alla de där brottslingarna? Antingen bryter FRA mot lagar själv som “undanröjer hot” mot vårt samhälle utan rättslig prövning — eller så ljuger de.

bildt

När jag ser Carl Bildts tweet, så sjunker mitt humör. Nu låtsas han inte längre om att det skulle handla om något som omfattar Sveriges gränser eller begränsas på något annat sätt. Detta gäller alla. Vi blir alla övervakade. Det finns inga begränsningar, det gäller alla. Och det är polisen som tittar på nu också — den begränsningen förändrade regeringen som bekant härom året. Man ska läsa hans ord ur perspektivet att just precis det han beskriver i sin tweet, lovade han och alla politiker som försvarade FRA-lagarnas genomförande, inte skulle hända. De försäkrade det, om och om igen.

Och förresten — vaddå “ser på” all trafik; det här handlar om att man kör igenom en röntgenapparat i så fall, som dessutom kan läsa dina tankar, ser dina vanor och din plats i samhället. Så himla symptomatiskt att trivialisera FRAs räckvidd — och särskilt då i kombination med andra medel som står till statens förfogande, som datalagringen till exempel. Han bryr sig inte, han skiter fullständigt i att det är människor det här handlar om.

Vi ska diskutera detta sansat, sägs det. Hålla stilen, inte överreagera, ge lite förtroende för att vissa saker är det inte bra om alla medborgare har möjlighet att känna till. Men jag förstår faktiskt inte hur vi rimligtvis ska hålla oss sansade när det visar sig gång efter gång att regeringen ljuger för oss medborgare. Det är en sak att inte kunna diskutera saker öppet pga känslig vad-det-nu-kan-vara. Det är en helt annan sak att vi systematiskt ljugits för, lurats och snurrats upp, i en pågående strategi att göra oss alla redovisningsskyldiga för staten. En stat som dessutom har mage att gång på gång dölja saker för sina väljare. (Häromdagen läste vi ju exempelvis om Billström, vars affärer hemligstämplats.)

Jag blir så jävla förbannad, frustrerad och förtvivlad över sakernas tillstånd. Jag är trött på att idiotförklaras av en makt som påstås vara sprungen ur demokratiska metoder och som ändå gör så här mot sina medborgare. Allt de gör är “skyddsvärt”, allt vi medborgare gör är ett potentiellt hot och måste kontrolleras.

Nog nu. Det får räcka nu. Visst förlorade vi striden 2008, men glöm inte bort vad som hände, vad de sade, och vad som fortsatt att hända sedan dess. Vi gjorde rätt i som protesterade, vi hade rätt i alla våra varningar, vi har fortfarande rätt — även om vi förlorade riksdagens förtroende(!) och lagarna röstades igenom. Regeringen har fel. Riksdagen gjorde fel. Vi får inte glömma bort det.