FRA generaldirektˆr

Dag Hartelius, ny general för FRA.

Jag började fnissa lite när jag började fundera på vad det innebär det där, att FRA-NSA skickar rådata* mellan sig och en handfull andra organisationer. För att associationen gled över på Skynet. Skynet är, om nu någon missat det, maskinen som uppnådde medvetande i Terminatorfilmerna och kastade in mänskligheten i ett massivt krig. Symboliken är tung i filmerna, men jag tror många gillar den för sin aktionspäckade handling och (tack och lov) sparsamma dialog från Arnold Swarzenegger och tänker kanske inte så mycket på det teknikfientliga spåret.

Det är frestande att jämföra filmens Skynet med vår tids FRA-NSA. Eller Fransa, som jag säger till vardags nu för tiden. Visserligen har inte maskineriet uppnått nåt slags eget medvetande och kommer inte göra det heller, men de där som sitter vid spakarna har ju onekligen tillgång till en hel del makt. Frågan är hur mycket “självmedvetande” Fransa har uppnått vid det här laget och vad det kan leda till.

Å ena sidan har vi försäkringar om att svenskar filtreras ur rådatat, å andra sidan får Fransa rådata av varandra som jag antar filtreras/behandlas annorlunda. En slags gigantisk rådatatvätt, för att göra den s(v)äljbar i det offentliga.

När man läser om Fransa (ja, jag tillåter mig att fortsätta kalla det så även om den länkade artikeln bara nämner NSA, för det går ju liksom inte att se riktigt var gränserna går längre, med finns-i-sjön-rådata-rondeller) så är det intressant att se att det som vi som medborgare accepterar övervakning för — terrorism — är en oerhört nischad och liten del av nyttan. Ska man vara ärlig, så är nog nischen dessutom mest bara med för att skapa just en PR-möjlighet att motivera övervakningen i sig, så lite påverkar det terror på riktigt. (Japp, klicka på länken och läs själva.)

Så vad används Fransa till om det inte funkar mot terrorism? Fransa har rätt till dig och dina aktiviteter. Alldeles skitsamma om du “frivilligt” går med på det, så har Fransa rätt till det. Jag menar, betänk att behovet av att veta vad alla gör, vid vilken given tidpunkt som helst. Ett behov som konstruerar fiender på ett sätt som slår över i ett självändamål: Minsta tillstymmelse till försök att förhålla sig privat riskerar ses som en överträdelse och således behövs övervakningen. Behovet av att övervakas motiveras med att övervakningen behöver motiveras. Kanske maskineriet ändå har uppnått nåt slags medvetande… Känns i alla fall som om säkerhetsindustrin har uppfunnit en slags evighetsmaskin som snurrar av egen kraft och för sin egen skull.

Varför krigade förresten Skynet med människor? Jo, för att människorna försökte stänga av det. Lite obekväm fundering såhär i Fransa-tider och när jag blir nervös så fnissar jag.

***

*Vad är rådata, kanske du undrar? Så här står det på wikipedia:

Rådata är data som samlats in från en källa och som inte har genomgått bearbetning eller annan manipulation. Det kan handla om data direkt från en fotosensor (se RAW) eller obehandlad statistik till en undersökning. Datan kan sedan behandlas av ett datorprogram eller genom manuell analys. Man skiljer ibland mellan data och information; information är slutprodukten av databehandling.