Språk förändras, på ont och gott. Många(?) verkar anse att det är för jävligt att man inte säger negerbollar längre, till exempel. Språkliga förändringar sker omedvetet och medvetet. Behov av nya ord uppstår — även om det inte ens finns ett behov, uppstår nya ord. Gamla ord glöms. Fula ord blir fina, och fina ord blir fula. Lättkränkt (vilket i och för sig är ett skitord) är ett ord som ungefär samma demografi som blir arga i nedanstående sammanhang använder sig av. Men, betyder inte det att de som inte “får” säga negerboll är… lättkränkta? Jag tänker på det där, när jag följer diskussionen under det här inlägget. Jag bad Täpp-Anders Sikvall att få återposta hela inlägget, så varsågoda till denna stilstudie i hur saker kan uppfattas. //emma

* * *

GÄSTINLÄGG

lista21. Vi har inte klippt ett skit i Kalle Anka. Det är Disney som äger filmerna som har gjort om dem till HD-format. Man passade då på att klippa bort ett par scener som anspelar på Picaninny-figurer (karikatyrer av afroamerikaner) och judar. Dessa scener luktade rätt unket så det var lika bra, men det är ett direkt sakfel det är inte VI som klippt.

2. Tintin var väl det dummaste jävla rabalder som förekommit. Ett seriealbum FLYTTADES TIO METER till en hylla där de mindre populära albumen stod. När alla skrek som värst flyttade man TILLBAKA DET till hyllan där det stod tidigare. Vilken sjuk storm i ett vattenglas.

3. Det är väl upp till var och en var sjutton man firar jul. Dessutom har jag redan börjat få inbjudningar till julkonserter och mässor så inte fasen har vi slutat fira jul i kyrkan. Svensken är väl för övrigt så lite kyrklig man öht kan vara så vad är problemet? Den som vill går dit. De har öppet varje söndag.

4. Pepparkaksgubben i luciatåget var ju inte heller riktigt så. En skolklass bestämde sig för att man inte ville sjunga pepparkakssången, därför fanns det inte heller någon mening att ha pepparkaksgubbar med i luciatåget. En liten kille blev ledsen för han ville vara pepparkaksgubbe i alla fall. Och då fick han det. Återigen, det är bara dravel.

5. Nogger Black – hysterin piskades up av två journalister i media efter att en förening mot rasism påpekat att namnet kanske var lite borderline. Glasstillverkaren höll med och man beslöt att fundera på att lansera den under nytt namn.

6. Återigen en picaninny som försvunnit från butikshyllorna. Även Kinagodiset designades om med en mindre stereotyp figur. Ett framsteg i båda fallen.

7. Du kan kalla dina bollar vad fasen du vill men ordet neger i sig kan uppfattas negativt av en grupp människor, då är det väl en rätt enkel match att i så fall bara följa det för att undvika att någon blir upprörd i onödan? Om du sålde bollar är du väl intresserad av att den uppfattas så positivt som möjligt?

~Täpp-Anders Sikvall