Har nån ansvarig politiker uttalat sig om det här: “[FRA-lagen] skrevs i samråd med jurister från den amerikanska spionorganisationen NSA och brittiska GCHQ. Den svenska riksdagen drevs att offra svenska folkets rätt till privatliv för ett beställningsjobb från USA.”? Jag hörde själv talas om det först igår, så det kanske är lite för tidigt att förvänta sig nån slags reaktion. Men ändå, har någon ansvarig uttalat sig kring detta över huvud taget?

Jag sitter och föreställer mig hur politiker skulle besvara frågan om att svenska riksdagen genomförde ett beställningsjobb från USA. Kanske något om att “vi ofta samarbetar med andra länder, det är bra att det är så”? Det var exempelvis Beatrice Asks svar, när det visade sig att en utredare blivit anställd av utländska affärsintressen som var involverade i ett svenskt rättsfall. Kanske kryddat med lite att det är i vårt intresse. Och visst, det är väl bra med samarbete eller nåt, rent allmänt, men det är väl mindre bra att regeringen inte var öppna med det. Och strategin att få det att låta som att vi är lite dumma som ifrågasätter verkar ju fungera.

En annan grej kan vara att “USAs och Storbritanniens input var begränsad”. Det var inte så mycket påverkan, kanske. Frågan är då hur mycket är mycket, och vilka det är som ska avgöra om det är “för mycket” eller inte. Carl Bildt lär väl säga något, om han säger något, av typen att vi alla är lite korkade och inte vet vårt bästa och vi borde verkligen inte ifrågasätta något regering eller han gör, eftersom de vet bäst. Vi vet inte riktigt vad vi pratar om, och av någon förfärlig anledning verkar det vara en acceptabel slutnotering.

Men, men. Här sitter jag och mest bara föreställer mig vad de skulle säga. De säger ju ingenting. Visst, det är väl inte förvånande att det är tyst om det hela, det är ju “business as usual”. Det är emellertid inte okej att det är så tyst om det här. Den stora tystnaden. Det är så tyst att det är obehagligt. Jag har många gånger försökt klura ut hur det kan komma sig att framför allt den svenska regeringen inte ställs till svars för de här problemet. Kanske handlar det om att de inte tar något ansvar utåt, och då blir alla förfrågningar tandlösa?

Hur pass allvarligt är det att en regering kan komma undan helt enkelt genom att hålla käft? Det är vi som har ett ansvar att vara bättre insatta med en regering som håller käften om vad de gör. Cirkelargumentationen är bedövande och verkar vara väldigt svår att bryta av eller sätta fingret på.

Frågeställningen runt svensk integritetspolitik oroar mer än man skulle kunna tro när man läser runt i olika medier. Medierna i sig är nog inte tysta för att de tycker att det är okej med den svajjiga grund som FRA står på. Det är mest bara att de inte har så mycket mer att skriva. Det går inte som att i en blogg som denna, tjata om ett ämne rakt ut, utan att det studsas mot ansvariga politiker. Det rinner ut i sanden, och det har uppstått en slags olycklig situation av att det går att få intryck av att det möjligen inte är en så stor grej. För att det går att manipulera de mediala insatserna så här, relativt enkelt. Visst skulle jag uppskatta nån slags ansträngning — nån slags medial kampanj om tystnaden — men… ptjaa…

Det är tyst, eftersom ingen kan stå och tjata om samma sak utan att uppfattas som tröttsam till slut. Regering och riksdag tiger ihjäl frågeställningarna, och inte ens det kan de ställas till svars för. Rätt rysligt, när man funderar på det. Vi behandlas som forumtroll. Frågan är mest bara vilka det är som spricker när de dras ut i ljuset. Nu när det är valår, så vill gärna riksdag och regering ha din uppmärksamhet dock. Kanske läge att ställa frågorna, ändå.

I hur pass stor omfattning var amerikanska och brittiska jurister inblandade i framtagandet av FRA-lagarna? Varför? Vad är syftet? Vad ska göras åt de överträdelser som FRA gjort? Hur pass långtgående är samarbetet med NSA och GCHQ? I vilken utsträckning gör vi oss skyldiga att bryta mot de mänskliga rättigheter vi som land sagt oss vilja respektera och följa? Varför kapprustar världen med övervakning — där det till och med visat sig att regeringar övervakas av de instanser de tillsatt — när det inte påverkar brottslighet eller terrorism? Vad gör ni med all information, vad används den till? Vad har ni för långsiktiga planer med informationsinhämtande om vanliga människor som aldrig gör en fluga förnär? Vad vill ni egentligen, ni som sitter i regering och riksdag? Bara ha våra röster? Varför behandlar ni oss på det här viset? Vad har vi gjort för att förtjäna det här? Varför tar ni inget ansvar?

tigMen faktum är nånstans, att i och med att man ställer frågorna, så frånskjuter vi oss makten. Egentligen är det kanske bara bra att det är tyst. Så kan de som arbetar öppet, transparent och ärligt politiskt få vårt förtroende och våra röster istället. Kanske är det dags att tiga ihjäl regering och riksdag.