Det har varit lite diskussioner om “sköna killar i tv”, på sistone i mediakretsar. Tanken är att det är så få kvinnliga duos som lyfts fram, och det ena paret killar efter det andra säljs in i kanalerna. En diskussion leddes av Aftonbladets valprogram Partiprogrammet, där två män(!) bjöds in på frågan “är män roligare än kvinnor?”. En grej som jag funderat på tidigare. En intressant diskussion överlag — men det som blivit ett metaspår för mig personligen är uttrycket “sköna killar” som används som etikett på fenomenet.

Började fundera på om det är nån skillnad mellan “sköna killar” och “sköna tjejer”. Jag insåg att om jag skulle höra någon säga “skön tjej” skulle jag omedelbart förutsätta att det handlade om ett barn. En skön tjej är en frejdig unge, som tar sig ton och sticker ut på nåt vis. Kanske rent av är något av en pojkflicka, tar för sig, bryter normen. En skön kille är en man i underhållningssektorn. Jag är osäker på när det blev så, att jag gör de här associationerna. Eller varför?

skonbrud

Klicka för större version.

En “skön kvinna” är inte ett uttryck jag träffat på alls. Associationen letar sig möjligen in i bekantskapsannonsernas sfär och när jag på kul googlade för att se om det används, var en av de första träffarna ett citat: “Mogen skön kvinna. Den gamla paddan doppar man inte kuken i frivilligt.” Det bekräftade väl något av min association, men det fanns andra träffar också, som citatet ur ordspråksboken: “En skön kvinna vinner ära, och våldsverkare vinna rikedom.”  En “skön man” är inte heller ett uttryck jag stöter på normalt. Skön snubbe, absolut, eller skön kille. När jag snabbgooglade på det, så dök uttryck “vad skön man är” upp, snarare.

skonsnubbe

Klicka för större bild.

Att vara skön är nog ett ord som har nån flytande åldersgräns neråt generellt sett om själva ordet som läggs ihop med skön indikerar något. Tjej och kille, snubbe, brud… det är kanske inte så konstigt att jag associerar som jag gör. Nu verkar det emellertid som att vi har en språklig tendens att tillåta sköna snubbar att vara lite högre upp i åldrarna, än sköna brudar. Lite intressant hur vårt språk och våra associationer berättar mer än vi kanske tänker på till vardags. Nu är det här min subjektiva tolkning. Hur är det med dig, är det skillnad på “skön kille” och “skön tjej”, när du hör uttrycken? Hur associerar du?