I dag är det en månad kvar till EU-valet. I går la Svenska Dagbladet upp en valkompass, men när jag förväntansfullt klickade in, så visade sig den handla om riksdagsvalet. Som jag skrev på gplus, jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är som att sitta vid sidolinjen och förvänta sig handboll, men människorna på planen envisas med att spela hockey istället. Gissningsvis för att de tycker det är roligare, eller möjligen för att de känner sig bättre på det? Hur som helst är det tragikomiskt.

 

I USA förresten, så har nån politiker lyckats få igenom att det där med nätneutralitet inte är något att bry sig om. Aengeln skriver lite mer om det hela. Amerikanarna har sagt att de inte tänkt sig förhindra att Telias mailservrar når fram internationellt, men nu är dörren på glänt. Det är relevant för oss, även om det nu sker i ett “land långt borta” med anledning av att det där landet regelmässigt lägger sig i hur vår lagstiftning ser ut. Inte minst genom att smyga in saker i handelsavtal som förhandlas i hemlighet. En viktig EU-frågeställning som jag gärna hade sett i nån kompass nånstans.

Eller vad sägs om den svenska riksdagen som kände sig tvingade att införa datalagringsdirektivet, och nu när det visat sig vara olagligt, så känner sig inte riksdagen sugna på att riva upp den svenska lagen som utformades som följd av “tvånget”. Varför är det inte en frågeställning, så här en månad innan valet, på kompasser och dylikt? Det är ju både EU-relaterat och riksdagsvalsrelaterat.

Om du är sugen på att ta reda på hur mycket av Piratpartiets politik du eventuellt håller med eller inte i, så ta det aktivistproducerade testet “Hur mycket pirat är du?” här. Nu är det visserligen ett allmänt hållet test, inte bara EU-relaterat, och syftet är att få veta mer om Piratpartiets politik i största allmänhet. Men även där kan man hitta frågeställningar som inte dyker upp i några andra kompass. Kolla in det, vettja! Bara för att riksdagen inte tacklat vissa stora samtidsfrågor, så innebär det inte att de inte behöver tacklas. Om man säger.

***edit: Johan Eriksson tipsade om det här testet för EU-frågeställningar, som kanske kan vara ett komplement till riksdagsinformationen som det dräller av överallt annars.