Programmet Trolljägarna fortsätter att röna framgångar, trots att Aschberg i ett program nyligen letade upp en tant med käpp för att hon kallat honom fjant online. Ser dessutom att Juridikinstitutet, som leds av Mårten Schultz, nu provar att skicka ut skadeståndskrav till människor som näthatat. 5000 kronor, krävs de på. Tycker det är ett intressant initiativ och det sätter fingret på en lite konstig trend jag tycker mig ha spanat in.

Jag blir fundersam över hur det i artikel efter artikel, reportage och intervju i ämnet, framstår som att polisen är helt oförmögen att tackla detta — utan några större reaktioner. Det är lite som att folk gett upp om att polisen över huvud taget har något att tillföra. Man måste göra nåt själv för att det ska göras alls, är intrycket jag får. Och att en slags normalitet för det, verkar finnas. Normalt att man inte räknar med att poliser ska göra sitt jobb? Det känns inte helt okej.

Var finns det politiska trycket att motivera att polisen tacklar den sortens hot, som det handlar om här? Var finns kraven på resurser? Var finns de politiska utspelen som är designade för att fånga upp den här frågeställningen? Det närmaste vi kommit är Miljöpartiets utspel, som gick ut på att registrera bloggare(!) istället. När Beatrice Ask (M) funderade fritt, så tänkte hon internetkörkort.

Man skulle kunna säga att en lösning för näthat vilar på (minst) tre ben. Att polisen gör sitt jobb (och att vi faktiskt är ense om att det är deras jobb). Att människor försöker vara föredömen och bete sig schysst. Att vi kollektivt visar att det inte är socialt acceptabelt att bete sig som ett svin. Man skulle kunna säga att det enda benet vi fokuserar på är det sista — om det inte vore för att bete sig som ett svin verkar ha blivit något av en rättighet, bara för vissa.

Det saknas bredd här. Jag förstår inte varför det ser ut som det gör nu. Är det verkligen så självklart att poliserna inte klarar av detta? Är det verkligen så självklart att en får hata, men inte nån annan? Är det verkligen så självklart att det är enskilda bloggare som är ansvariga för näthat i kommentarsfält? Det sista visade sig inte vara sjävklart alls, det fick Miljöpartiet känna på, som drog tillbaka förslaget kvickt — men de trodde verkligen att det var en kanonbra grej.

Alla människor har ett ansvar för hur de beter sig, hur de behandlar andra och vad de själva skapar för slags problem. Alla människor. Inklusive poliser och rättsinstanser och inte minst politiker. Men istället verkar det politiska klimatet handla om att folk är dumma i huvudet i största allmänhet, och behöver kopplas upp och begränsas på ett eller annat sätt.

Kanske är det inte konstigt och alldeles normalt, att inte ha något förtroende för myndigheter om de yttersta politiska företrädarna inte signalerar att de har något förtroende för människor och att poliser inte ska behöva engagera sig i detta. Men särskilt bra kan det sannerligen inte vara.