Blev lite fundersam över den där rubriken: “Skivbolag har agerat som pirater”. Vaddå “som pirater”? Nu tycker jag iofs att det dom skriver om är viktigt, det är verkligen inte okej vad skivbolagen håller på med många gånger – men det var ju pirater som ville ha betaltjänster. Jag vet inte hur många år jag tillbringat med att regelbundet skriva och säga att det vore onekligen fint om tjänster kunde dyka upp. Nu har de det.

Och skivbolagen fortsätter att vara assholes, surprise liksom. Men det är inte någon skillnad mellan “människor som vill betala för sig” och “pirater”, nödvändigtvis. Ska bli intressant att se om det där mest bara leder till att skivbolagen kommer att attackera sina kunder – igen – och hota med gud vet vad, så de kan höja sina priser och sen fortsätta köra över artister. Känns som en evighetsmaskin.

Men visst, jag fattar ju vad artikelskribenterna menar. När de skriver “Skivbolagen har i många fall i ren piratanda kapat åt sig rättigheterna.” så menar de antagligen inte att det är något fel på den piratrörelse som var en av rösterna i den debatt de refererar till i artikeln och som de menar lett fram till värdefulla lösningar. Det handlar om att artisterna ska få sin beskärda del av kakan, och retoriken de senaste 10–15 åren har ju varit att det är “pirater som stjäl”, och där musikbolagen har renommésnyltat på artisternas behov av försörjning i eget vinstintresse.

Jag blir nästan lite full i skratt och tänker att det aldrig var piraterna som var pirater. Det var de stora drakarna till skivbolag. Hela vägen, hela tiden. Ironin.