Trots att det har varit ganska tyst runt Piratpartiet sedan det förra EU-valet 2009 har partiet goda chanser att få behålla sin plats i EU-parlamentet i valet om en dryg vecka. Centerpartiet däremot ser ut att ramla ur parlamentet. Det visar en mätning som opinioninstitutet Novus gjort för Ekots räkning.

Så lyder inledningen till dagens ganska trevliga nyhet, och jag kan inte låta bli att le lite smått för mig själv. Det är fantastiskt kul att se att mödan som så många volontärer och aktivister lagt ner, börjat synas i opinionsmätningarna. Samtidigt är det lite humor att detta eviga “tyst runt Piratpartiet” dyker upp som en lite repig skiva. Det är något som man medialt ska säga om partiet, får jag känslan av?

Kände att jag ville slänga upp en snabb kommentar om det där med att jag många gånger hållit tillbaka när jag lyft Piratpartiet, pratat Piratpartirelaterade frågeställningar genom åren för att inte fullständigt bombardera och spamma bort de som följer mig i sociala medier. Diskussionerna kring vad officiella PP-konton på olika plattformar har varit liknande – vi får inte spamma folk, men ska vara närvarande och tillgängliga. En balans som inte alltid är helt enkel att hålla.

När jag rattat gplus-kontot för PP (tillsammans med några fler), så har jag heller inte fått känslan av att folk tyckt att det varit särskilt tyst runt PP. Tvärtom har användare kommenterat det där med att PP verkar vara det enda partiet som bemödat sig om att hänga där.

Är det inte lattjo det där, hur det kan vara så olika, beroende på perspektiv och plattform? Årets valrörelse inför EU-valet har varit att dagligen värja sig mot tvärsäkra bedömningar från medier om att Piratpartiet inte kommer att klara sig, och samtidigt fyllas av inspiration och glädje av alla som engagerat sig för att partiet ska stanna kvar och fortsätta arbetet som de sett, och är nöjda med.

Hur som helst, bli Piratpartiet invalda i EU-parlamentet igen, så finns det antagligen anledning att fundera på vad det betyder.