Igår nåddes världen av nyheten om att NSA avlyssnar samtliga telefoner på Bahamas. Så här skriver The Intercept (min översättning) som publicerat läckan:

Enligt dokument tillhandahållna av NSA-visselblåsaren Edward Snowden, övervakningen är en del i ett topphemligt system – kodnamn Somalget – som var implementerad utan vetskap eller godkännande från regeringen på Bahamas. Istället verkar NSA har använt bakdörrar som installerats lagligt i landets telefonnätverk, i samarbete med den amerikanska Drug Enforcement Administration (förvaltning för bekämpning av droger), och möjliggjort att i hemlighet spela in och spara “fullständig ljudupptagning” av varenda mobiltelefonsamtal från och inom Bahamas – och att spela upp de samtalen i upp till en månad.

Systemet har kapacitet att suga upp varenda telefonkonversation. I ett helt land. Tanken svindlar. Men den svindlar tydligen inte på särskilt många, för det har liksom inte blivit så mycket mer med det hela. Jag har ännu inte lyckats hitta svenska rapporter eller analyser om detta, men hoppas att det dyker upp snart nog. Detta måste väl ge något avtryck, väl?

Assange har via Wikileakskontot på twitter skrivit att han tänker avslöja namnet på ett i nuläget dolt land, vars telefontrafik avlyssnats. (uppdatering: Det sägs vara Afghanistan.) Greenwald, som är förvaltare av läckan och The Intercept sägs inte vilja att det sker, då det kan innebära hot om eskalering av en våldsam situation. Det är oerhört dramatiskt att läsa om detta, och samtidigt inse att det är precis helt vanliga människor som hanterar såna här saker. Såna som du och jag.

Liknande system, Mystic kallas det om jag uppfattar det hela korrekt och används i länder med fler än 250 miljoner(!) invåndare, har använts även i Mexiko, Filipinerna och Kenya och i de fallen har det bara handlat om metadata. Vem ringde vem, och var de var nånstans och sånt. Just det där att det i sammanhanget blir en “bara”-uppgift, är svindlande i sig, kan jag tycka. NSA har för övrigt begärt mer pengar, och vill exportera den tekniken till fler länder.

Allt detta pågår samtidigt som vi har en utrikesminister, som anser att övervakning är helt okej så länge folk inte vet om det. Det är inte något intrång i vår integritet då, eller nåt. Samtidigt som UD valt att inte låta Snowden och Greenwald besöka den stora nätfrihetskonferensen i nästa vecka:

– Det är en skandal att svenska regeringen hindrar visselblåsare när vi vet om att vi alla är under attack både från USA:s säkerhetstjänst och från vår egen regering genom FRA, säger Christian Engström, Europaparlamentariker för Piratpartiet.

Integritetsfrågan är död som valfråga. Det visar mätningar som görs. Det är visserligen inte dött att påtala att den är död som fråga. Men död är den i alla fall. Och när den retoriken används kan jag inte låta bli att fundera över vad mer det är som är “dött”, i vårt samhälle. Självbevarelsedriften, kanske.

Ah, justja – glömde jag nämna att svenska FRA är bästisar med NSA? Nåja, det kanske inte spelar nån roll.