Har sen igår eftermiddag upplevt hur det känns att vara avstängd från stora delar av internet. Kan till exempel inte nå Facebook ordentligt, kan inte uppdatera Instagramappen, kan inte besöka Reddit, kan inte besöka ebay och så vidare. Kan inte komma åt någon av Apples tjänster alls, ens via de inbyggda funktionerna i min dator, för att göra uppdatering av datorns operativsystem. Amerikanska nyhetsförmedlare tycks det vara omöjligt att nå, och vissa svenska tidningar verkar ha drabbats också: kunde inte dra igång en film på Aftonbladet, och vissa sidor hänger sig/vägrar ladda när jag klickar in och jag misstänker att de använder nån amerikansk tjänst nånstans på sidan.

När man har såna här problem tipsas man om VPN-möjligheter (ett sätt att ta sig via tunnlar förbi begränsningar) och så vidare. Det är först när väggarna åker upp, som nån slags incitament skapas för att ta sig förbi dem. Ironiskt nog skapar begränsningar grogrunden för att lära sig mer om teknik, hur det fungerar och vad man har för möjligheter att “laga trasiga saker”, som farthinder och avstängda vägar upplevs som.

Jag skojade lite med supporten för Bredbandsbolaget när jag ringde för att felanmäla om att det är så här det kommer att bli när amerikanarna lyckas sumpa nätneutraliteten. Som mindre värd “kund” skulle jag antagligen inte prioriteras på nättjänsterna, om man säger. Som det är nu garvar jag mest, men det är med ett litet underliggande sting.

Det är jättevanligt i världen att man försöker stänga av människor från olika delar av nätet av vilka anledningar de nu har för det — ibland av politiska auktoritära skäl, ibland av marknadens lika auktoritära skäl osv. Ett tekniskt fel är en annans möjligheter att nischa marknader, kunskap och information. Om du är nyfiken på vad nätneutralitet är och innebär och varför den är hotad, så kan jag rekommendera den här videon, där saken gås igenom väldigt underhållande av John Oliver. Själv ska jag invänta ett sms från Bredbandsbolaget som de lovat skicka när de löst problemet. Önskar det var lika lätt vad gäller det övergripande problemet.

edit: Sådär – ett dygn tog det, och nu är det löst.