Har ni läst någonting om kändisarna vars privata nakenbilder sprids på nätet? Har råkat på det i lite olika format runt omkring. Det skrivs om flera olika aspekter av detta, som det otrygga i molnlösningar, eller hur man tekniskt går till väga för att försäkra sig om att sånt inte händer osv. och är helt klart viktigt att lyfta. Jag tipsar exempelvis gärna igen om inlägget som berättar om vår i stort sett trasiga infrastruktur som möjliggör för datainsamling av det mer privata slaget, till exempel. Det är lurendrejeri när säkerhet hintas, fast själva strukturen gör att det inte går att garantera.

Men det som framstår mig som mest intressant för ögonblicket är bristen på empati, som dyker upp lite för ofta. Emma Watson skrev på twitter om detta, och surprise, ett av svaren konfirmerar just det där med bristen på empati. Som kändis ska man stå ut, är väl tanken, kanske rent av är de till för det. Men något stör mig i den här enkelspårigheten. Nu behöver man kanske inte ”rasa” mot det, men varför anses det vara acceptabelt? Naturligt rent av? Det hö-hö-höandet man sett här och var är inte särskilt fräsch helt enkelt, och det borde vara ganska lätt att avhålla sig från att gilla eller sprida, generellt sett?

Sen är det ju nästan lite komiskt, det där med att det är så fantastiskt ”lätt” att hitta en publik för nakna kändisbilder. Det system som går att exploatera för NSA och de som känner sig sugna på att se en kändis naken, finns ju naturligtvis tillgängligt för andra ändamål också, i så fall. Där verkar intresset vara något lägre, kan man väl säga.

4SW2g3i

Kan inte människor avhålla sig från att exploatera trasiga system för att få sig en självisk stund med handen mellan benen, vad ska man då anta att organisationer som systematiskt tittar in i våra liv gör? Snowden berättade tidigare i år om hur de privata bilder som ramlade in när de genomför spaningsarbete, ses som något av en löneförmån till och med. De är inte mindre människor än nån annan.

Detta verkar inte oroa allmänheten i den utsträckning jag hade trott att det skulle göra. Kanske, tycker jag mig kunna läsa mellan raderna, är det rent av naturligt att vilja kolla på nakenbilder – av framför allt tjejer – lite förståeligt till och med? Är det okej med intrång i privatliv för att det är relativt oskyldigt i sig att onanera till en bild, eller rent av har ett egenintresse av att göra det, är en fråga jag måste ställa efter att ha sett flera kommentarer kring detta runt omkring? Gäller inte principen längre då?

roligt

Som sagt, jag är inte intresserad av nån slags moralraseri, jag tycker inte ens att det ska behöva vara en skam att nakenbilder på en letat sig ut i offentligheten, de som utsätts har inget att skämmas för, ämnet kräver nog sin nyansering i det stora hela. För de som spridits nu riskerar ju alltid vara framstå lite skitiga som varit sexuella på nåt sätt, är ju en aspekt som borde funderas på.

Kopplingen till ointresset för att respektera det privata för egen vinnings skull, är dock väsentlig. Varför snackas det om detta med ett skratt, en blinkning, en armbåge i sidan i den stora utsträckning det gör?

Vi navigerar i en ny värld, kan man väl säga. Men vissa saker är ganska gammelunkna, kan man väl också säga. Kanske behovet av att slippa skämmas för sin sexualitet och ironiskt nog då gör det genom att avhumanisera de objekt som göder den, krockar med behovet av nån slags människorespekt som för den sakens skull inte ska leda till moralpanik och sexualfientlighet.

Det känns i vilket fall som helst som att det är läge för föräldrar att snacka med sina tonåringar om de här aspekterna i vår nya samtid och kanske behöver det tacklas hos vissa vuxna också. Såna här saker blir inte okej bara för att sex är okej, om man säger. Men kanske är jag gammelunken själv, som anser det vara en etisk kompass att förhålla sig till, om människors privatliv. Alla människors.

Sen skulle det inte skada om systemen kunde funka bättre. Men något som vi närmast kan justera är oss själva, tänker jag. Som exempelvis fundera lite på vad integritet är och när den kränks. Eller när vi “utnyttjar” svagheter för vår egen vinning. Eller när vi väljer att engagera oss och på vilket sätt. Det är i alla fall spejsigt att det växt fram nån slags sätt att välja sida i detta, i en allmänna diskussionen. Och att det finns folk som försvarar läckan, för att de gissningsvis har en drift att försvara att de onanerar.

IpuH9AI