Aftonbladet avslöjade idag att Säpo avstyrt två terrordåd i Sverige. Jag klickade in och läste artikeln och blev lite förvånad över hur lite det handlade om att Säpo avstyrt två terrordåd, och hur mycket det handlade om att de sa att de hade avstyrt det. Eftersom det stod rubricerat som “Aftonbladet avslöjar” hade jag nog förväntat mig något annat än ett mötesvariant av ett omhashat pressmeddelande, som ibland letar sig ut och låtsas vara journalistik.

Wolfgang Hansson spekulerar i en uppföljande artikel om varför Säpo väljer att bjuda in Aftonbladet (visserligen efter att ha blivit uppringda av tidningen) och berätta om det här, vilket gjorde att den initiala känslan blidkades en aning. Han avslutar dock det inlägget med att skriva:

Risken finns givetvis att media utnyttjas i ett spel. Men avgörande är ändå om Säpo talar sanning. Har de verkligen förhindrat två terrordåd är det värt att berätta. Och gräva djupare i. Ännu har jag inga indikationer på att Säpo ljuger.

Och det är väl här nånstans som man som allmänhet behöver identifiera ett problem: vad betyder det att inte ha några indikationer på att Säpo ljuger? Vilka är de indikationer som krävs? För ur mitt perspektiv så saknas det indikationer på att de talar sanning, nämligen. Det där som grävet hade varit en bra grej för.

Som exempelvis det där med att vi varken sett eller hört talas om några rättsfall. Ingen dokumentation inom rättsväsendet skapar dessutom en skapligt oroväckande tanke: om det är sant det de säger, vad har då hänt med rättsstaten? Det framstår mig finnas hur mycket som helst att göra här, för att kunna presentera journalistiskt arbete vi som allmänhet skulle kunna ha någon glädje av.

Vi ska alltså tro på Säpos ord, och sen så ska vi tro på en journalists ord. Sen avrundar de med en artikel om en italiensk terroristexpert som säger att Sverige har anledningar att vara rädda i största allmänhet, ingen går säker i vår oroliga värld. Ungefär. Under nån slags premiss han utgår från, att svenskarna känner sig trygga från sånt, vilket jag själv inte ens har en aning om det verkligen stämmer. Sammantaget ska vi vara rädda, någon borde gräva i det och ptjaa…? Det hela känns som nyhetsteater och jag känner mig skapligt manipulerad.

Så, vem ska gräva i detta, sitter jag och undrar nu.