Sverige har i och med den nya regeringens tillträde en framtidsminister. Jag vet vad jag lägger för innebörd på titeln, som är helt ny för mig, det är dock inte första gången den titeln använts. När jag rotar runt bland länkarna på Socialdemokraternas hemsida bland sökresultaten för “framtidsminister” hittar jag t.ex. att Ingvar Carlsson var framtidsminister samtidigt som han var vice statsminister, 1982–86. Ingvar fick medalj och kallades partiets “ständige framtidsminister”, 2012, av Stefan Lövén:

“Fast än du inte har posten längre, så är du vår ständiga framtidsminister, och en av de yngsta socialdemokraterna i sinnet. Du har ständigt drivit på för en modern och ung socialdemokrati, och därför blir det så symboliskt att vi får möjlighet att ge dig den här medaljen i samband med ett seminarium om partiets föryngring.”

I Socialdemokraterna är uttrycket etablerat som något som handlar om att driva på för socialdemokratin in i framtiden, läser jag citatet som. Och därför är det väl inte så konstigt att när företrädare i Jämtland kommenterar tillsättningen, så används ordet “framtidstro”, i samband med publiceringen av regeringen:

“Nu startar arbetet för mer av framtidstro i Sverige. Regeringsförklaringen pekar ut vägen till jobb och företagande, bättre utbildning, välfärd och miljö i hela landet.”

Jag vet som sagt på ett ungefär vilken slags betydelse jag lägger i ordet framtidsminister. Och kanske är det därför inte konstigt att den nya framtidsministerns smått utdaterade syn på sociala medier, skapar viss munterhet runt omkring. Nu ska jag säga att jag faktiskt inte anser att “alla måste finnas på twitter” som politiker, så länge de har goda kommunikationskanaler med folk ändå, det är väl mest bara själva inställningen som osar lite “oframtidsaktigt” när man inte ens är med i samtiden, så att säga.

Efter att ha rotat runt lite så inser jag emellertid att det möjligen inte betyder samma sak för regeringen som det gör för mig och några till. En framtidsminister handskas inte med vår framtid, nödvändigtvis, utan med socialdemokratins framtid. Kanske är det därför lite överraskande för framtidsministern att folk tycker det är konstigt att hon inte är på sociala medier?

Det ska bli intressant att se om allmänhetens förväntningar kommer att påverka den rollen på ett för framtidsministern helt oväntat sätt. Vi får se. Jag blir i alla fall gärna positivt överraskad, men ett hett tips är att reda ut eventuell begreppsförvirring med allmänheten som minst, i alla fall.

* * *

Edit: Blev tipsad om den här länken, en transkribering av ett tal av Kristina Persson: Det är alltså inte enbart framtidsminister hon är, utan “minister för strategi, framtid och nordiskt samarbete”. Här verkar just framtids-etiketten handla om just framtidstro, som lyfts ovanför, och själva arbetet sammanfattar Kristina Persson med: “Det är samarbetsregeringens uttryckliga vilja att Sverige ska vara en global förebild, genom vårt sätt att organisera samhället och driva på för en hållbar utveckling, kort sagt visa ledarskap.” Mitt intryck är att posten handlar om demokratiska värderingar (vilket inte är fy skam), snarare än förberedelse för framtida förändringar via exempelvis teknologi, en association åtminstone jag lägger på själva titeln.