Jag och brorsan var på bio och såg filmen “Me, myself and Irene” med Jim Carrey, och en scen där Carrey kissade ner ett helt badrum (och därför insåg att hans inre alter ego hade haft sex på natten) rev ner värsta skrattsalvorna i biomörkret. Jag fattade ingenting, vänder mig till brorsan som torkar skratt-tårar och frågar vad tusan det var som var roligt. Lite lagom generad fick han förklara för sin storasyster om vissa fysiska följder av en orgasm i samband med kisseriet. Det finns helt enkelt vissa fysiska skillnader. Konsekvenser som uppstår pga kroppsligheter. Så det är inte som att jag säger att män och kvinnor är precis samma, att vi inte kan ha olika upplevelser, jag vill vara fullständigt tydlig med det.

Dock ser jag ingen som helst anledning till att det behövs ett annat ord än runka för att beskriva onani, för både kvinnor och män. Ja, alltså, kärt barn får såklart ha många namn, men jag personligen, förvånades lite av mina funderingar av RFSUs kampanj för att hitta ett bra ord för kvinnlig onani, sådär som runka fungerar som ord för män.

Pulla existerar sen gammalt, vilket är ett ord jag absolut bara totalvägrar att använda, då nån äckelgubbe besudlade det rejält i min tidiga ungdom, som regelmässigt lyfte det genom att fråga “pullar du, nåt då?”. Och det säger väl kanske en del om problemet – det är inte helt lätt att förhålla sig till onani som kvinna. (Kvinnors sexualitet är ju ofta till förnöjelse för andra, inte för en själv eller nåt, på nåt märkligt plan.) Så när frågan uppstod, vilket ord ska man använda, så kände jag spontant – varför kan inte alla få runka, ba’ liksom?

Ibland dyker det upp kommentarer i trådar jag följer där någon berättar att de “gråtrunkat“, av en eller annan anledning. Det är faktiskt något som jag som kvinna absolut kan känna igen, inte något mysterium alls på det vis som kissande Carrey var. Jag inser ofta att man antar att en tjej inte ska fatta, genom att lägga in “sånt som killar förstår”, som hintar. Gissningsvis finns motsvarande när tjejer snackar om saker. Det är ett socialt bygge nånstans, kanske, snarare än nån äkta skillnad på hur våra sexorgan fungerar individuellt?

Jag har nämligen gråtrunkat, inbillar jag mig, långt innan jag än sett det existera som ord. För att inte tala om att jag “mensrunkat” (fortfarande oslagbart som painkiller när man har kramper, och något som jag fick lära mig i ett halvviskande samtal med min mamma en gång i tiden). Att runka är liksom inte liktydigt med – eller ens alltid “istället för” – sex, utan något som har sitt alldeles egna värde, och inte alls behöver vara särskilt fluffigt, fint, känslosamt eller så, som jag ser det.

delikatEfter att ha slängt upp frågan, varför egentligen det behövs ett nytt – eget – ord för tjejer, så tänkte någon att det kanske “är annorlunda för tjejer”. Nu är det säkert annorlunda för tjejer. Det är definitivt annorlunda mellan individer, så även bland män gissar jag. Attitydsmässigt så händer det sällan att nån tjej suckar och säger att hon “gråtonanerat” nån kväll när hon känt sig ymlig, eller “såsat med snippan” för att kunna sova, men det vette fanken om det handlar om själva ordet, ärligt talat?

Riskerar inte ett eget ord bli bara en ytterligare särskiljning som befäster kvinnors sexualitet som något annorlunda, och därmed något man måste leva upp till i ytterligheter och stereotyper? Jag har ingen aning! Spontant tänker jag att äckelgubben från mina tidiga tonår antagligen inte kunnat påverka mig lika mycket om han varit tvungen att uttrycka sig med “runkar du, nåt då?”, eftersom det är ett ord som ägs av alla, och har fler… uhm, ambassadörer eller nåt.

Tror nån verkligen att det kommer att kunna hända? Att snacka om att runka mellan kvinnor (och varför inte kvinnor och män) som en slags social byggsten, så som runka kan fungera för män? (Avundsvärt, kanske, om man bortser från det där som kallas “runka bulle” jag för några år sedan hörde talas om…) Det krävs nog mer i längden, om man nu ska vara lite seriös.

Så när jag nu känner att detta riskerar framstå som om jag är lite besläktad med de där människorna som blir kränkta över att säga chokladboll, eller inte vill acceptera ordet “hen”, så vill jag bara lägga till en disclaimer att jag verkligen inte är upprörd, det har varit en kul tankeprocess nånstans, och varit kul att läsa andras kommentarer. De av er som känner er taggade av ett nytt eget ord, kör hårt! Själv röstar jag på runka – en mening jag aldrig trott att jag nånsin skulle skriva.