Som vanligt när jag får såna här utbrott svär jag en del i nedanstående postning, du får ta det för vad det är.

Dumhet. Jag har funderat mycket på det. Till exempel så tror jag inte längre att det bor nån slags intellektuell styrka i organisationer av och för människor. Säg, FN. Jag tror att de som ingår i den organisationen är precis lika jävla dumma i huvudet, missunsamma och elaka som resten av oss i världen. Jag tror inte att det är extra begåvade människor ur ett intelligent perspektiv som sitter i riksdagen. Jag tror det är helt vanliga jävla medelmåttor som resten av oss i landet.

Det ska gå att mäta intelligens, så kallad IQ. Det finns även nånslags empatimätare i EQ. Olika skalor och på nåt vis så går det är mäta hur smarta vi är och vilken begåvning vi besitter. Såklart, de som genomför de här texterna är precis lika jävla dumma i huvudet, missunsamma, snåla och elaka som resten av oss. Visst finns det folk som är matematiska genier, som kan bygga raketer, fundera på svarta hål, om rymden osv. Men de är inte mer människor än resten av oss. De är precis lika jävla dumma i huvudet som resten av oss.

Precis hur dumma är vi egentligen, som mänsklighet? Även om vi kan skicka en robot till Mars, håller på att automatisera halva arbetsmarknaden, osv, så är vi aldrig mer än människor. Och människor är per definition extraordinärt mycket dummare än vi tror om oss själva. Ungefär sådär som att alla bilförare tror sig vara väldigt duktiga, och alla andra är idioter. Internet har outat oss en gång för alla – vi är inte särskilt intelligenta.

Vi är taskiga mot varandra, vi är översittare, vi är missunsamma, misstänksamma och jävligt usla generellt sett. Det finns ingen rim eller reson bakom intelligens eller dumhet. En utveckingsstörd person kan många gånger vara mycket trivsammare att umgås med, än den mest välbetalda höjdaren på något svenskt storföretag. Eftersom det nånstans är att föredra att hänga med avspända, opretentiösa människor som menar vad de säger, istället för uppblåsta viktigpettrar som ser sig som bättre än sin omgivning.

Det finns värden. Vi har själva satt upp dom. Vi säger att visa kvaliteter är mer värda än andra kvaliteter. Jag vet inte om det finns något system för att mäta det. Skulle i och för sig inte förvåna mig. Men det sitter nån självupptagen jävel, som subjektivt går igenom det och “analyserar” efter godtyckliga formler. Som att vi ska vara snälla. Visserligen ska vi inte vara så snälla så vi är dumma, men vi ska vara snälla. Om vi inte är dumma när vi är det. Och vi är väldigt dumma om vi inte är snälla mot de som vet bättre.

Jag är så trött på att alla tror att de är så jävla smarta. Kunskap kan man suga in, men frågan är om man någonsin kommer vara så intelligent som man tror själv att man är. Jag sa härom dagen att om mänskligheten var hälften så smart som den tror sig vara, skulle vi ha långt mindre problem med fattigdom, utanförskap, småsinthet och rent av mordiska tendenser, än vi har idag. Tänk om vi agerade efter vår intelligens på riktigt, hur mycket prestige vi skulle slippa.

Alltså, läs kommentarerna under inlägg. Läs inläggen. Läs vad som sägs på de sociala plattformarna. Ribban ligger inte särskilt högt, även om de som har nåt slags anlag för att vara underhållande, klarar sig bättre på såna platser. Men det är bara rök och speglar, som jag ser det. Spelar ingen roll om du är rolig – baslinjen är att vara dum. Att ha tunnelseende. Att vara elak, missunsam och taskig. Och betänk att människor i regeringen inte är ett dugg bättre (bara bättre på att servera sig själva säljbart), eller att FNs säkerhetsråd är precis lika dumsnåla som du själv är. De är varken mer eller mindre människa än du.

Det gäller alla. Det finns inga smarta människor i nån egentlig mening, ens när det handlar om hög IQ eller EQ eller vilken måttsticka man nu tar till. Alla är korkade jävla idioter ur ett kollektivt perspektiv. Det är mindre frustrerande än man kan tro att ha kommit fram till denna världsbild.

Jag behöver inte känna överdriven respekt för någon, känner jag mig dum vet jag att det bara är en schimär och jag är varken dummare eller sämre än de som råkar vara i ljuset där och då. Jämlikhet på riktigt, eller nåt, snarare än översitteri, som det antagligen går att tolka det som.

Allt går att tolka. Och tolka negativt. Och missförstå. Men faktum är att kejsarna har sällan några kläder och du är inte så jävla välklädd du heller.

ME_326_OutlawStupidity