Det är dags att ta betalt för allt data som vi delar med oss av. Big Data är en enorm industri, det känner de flesta till vid det här laget. Och de använder sig av våra data. Vi, vanliga privatpersoner, tillhandahåller en av vad jag gissar är de största tillväxtmarknaderna vi har i världen. När svenska telekomföretag säljer privata data, så ser jag inte riktigt varför vi som privatpersoner skulle låta bli att ställa krav på quid pro quo.

Kan man patentera växtrike, sniffa på att patentera vårt DNA, ljuga sig till marknadsandelar, så finns det egentligen inte några moraliska eller etiska begränsningar för att vi patenterar våra personliga data. Kan man ta betalt för precis vad som helst, finns det en marknad för precis vad som helst, så finns det ingen anledning för oss vanliga människor att låta bli att ta för oss. Våra användardata skapar enorma inkomster, och det vore ju nästan lite korkat av oss, att inte börja förhandla fram lite vettiga prislistor.

Människors privatliv är hårdvaluta, och det är dags att ta betalt. Det skulle kunna ske i former av skatter. Ska FRA ha tillgång till vår personliga kommunikation? Ja, då ska vi ha skattelättnader. Datalagring är ett måste, trots att EU-domstolen konstaterat att det bryter mot de mänskliga rättigheter vi skrivit under på? Ja, det ska kosta. När telekomföretag säljer våra uppgifter till gud vet vem, ja då ska vi ha en del av kakan.

Låt oss ta betalt för våra data. Låt oss nämna det så ofta vi kan, på alla möjliga olika plattformar. Vi vill ha något för något. Ja, även Facebook. Ge oss något för besväret. Ge oss kompensation. Var öppna med hur den här relationen fungerar. Vi tillhandahåller något alldeles fantastiskt användbart och det förtjänar vi erkännande för.

Låt oss sätta en prislapp på våra data. Det vimlar redan av prislappar på det, som vi inte är involverade i, eller ens anses förtjäna känna till. Systemet är redan uppe, det är bara att ställa krav på att produkten – vi – värderas rätt och riktigt. Sluta smussla med våra tillgångar, ge oss en bit av kakan. Vi har större rätt till den än någon annan. Låt oss räkna på hur mycket pengar vi luras på, varje dag, av big data-marknaden.