Gissningsvis är inte jag den enda som känt obehag över informationen som banken vill ha om en. Det här är uppgifter som sen skickas till USA, för att de ska kunna kontrollera att det inte bor folk här i Sverige och struntar i att betala skatter, sägs det. Nu tvivlar jag på att det stämmer – för när några har rapporterat att de får frågor om eventuell politisk aktivism, och då handlar det knappast om att hitta till skattskyldiga medborgare.

Nordea kommenterar i den länkade artikeln att det bara berör kunder som tillkommit efter 1 juli 2014. Och några enstaka andra. Undrar om jag är en såndär enstak andra? Nu fick jag inte frågor om politisk aktivitet, men jag fick frågor om vilket land jag är född i. (Som varit kund i det som kom att bli Nordea, sen tonåren.) Och det ska jag göra för att förhindra brottslighet, skriver Nordea på sin frågesida.

Mitt medborgarskap är alltså väldigt viktig komponent i bankernas brottsförebyggande arbete…? Jahapp. Det var nog i och för sig ganska länge sedan ett brott krävde nån form av utredning, snarare än att försöka hitta kriminella via “brist på information från banken” om dem, eller allmän flaggning för att man råkar vara från nåt specifikt land.

Tiderna vi lever i är väldigt intressanta, för att uttrycka det diplomatiskt. Vi har stora diskussioner om hur vi kommer bort från rasism, och banken kontrollerar vårt medborgarskap, för att fånga brottslingar. Jag tycker i alla fall att det skapar nån slags dissonans som är lite läskig, ur ett samhällsperspektiv.

Nånting här känns skapligt olustigt helt enkelt. Nordea varnar mig som kund att “brottslingar kan försöka utnyttja” mig. Men det är amerikansk lagstiftning kring skattesmitning, som i nån slags förhandling som knappt synts till, manifesterats i svensk reglering. Som sen utvecklats till något frågeformulär av lite olika modeschanger, beroende på när man blev kund, och slutar med att alla får frågor alldeles oavsett när det blev kunder? Och medborgarskap kopplas ihop med brottslighet i svepande termer, som grädde på moset. Det är inte specifikt brottslingar som jag associerar ordet till, som jag känner mig utnyttjad av här.

Kladdigt, om ni frågar mig. Kort sagt, jag fattar ingenting av detta, och känner mig i det stora hela lite misstänksam, faktiskt.