Härom dagen efterlyste jag lite debatt kring SVTs inblandning i en rättegång som pågår just nu, mot Bredbandsbolaget. Det har diskuterats, sen dess, mycket tack vare Emanuel Karlsten som skrivit både i GP och gjort en uppföljning på sin blogg efter ett svar som publicerades av SVT som är läsvärda.

Själv började jag fundera på hur man bär sig åt för att få till en granskning av SVTs beslut att ingå i den där typen av organisation (som driver rättegången mot Bredbandsbolaget) och kanske framför allt nåt slags ansvarskoll på den typen av uttalande som SVT gjorde till följd av frågeställningen. För som Emanuel lyfter – är det verkligen okej att SVT skriver att Bredbandsbolaget borde blockera allt som är olagligt på nätet?

Det är som sagt inte som att Vattenfall behöver stänga av brottslingar som använder el. Posten behöver inte “banna brevlådor”, de heller. Det är inte ett självklart uttalande nånstans i hela världen, och det kliar lite särskilt obekvämt – eftersom SVT är public service. När jag drog en fråga till Myndigheten för radio och tv, så fick jag efter ett par dagar svaret att de inte gör den typen av granskningar av SVT. Deras uppgift är att kolla att programmen inte bryter mot några regler, och inte mer, samt kunde inte bidra med någon information eller kunskap om alternativ plats att vända sig till.

I det här fallet handlar det dessutom om att jag inte ens vet om de bryter mot några regler – som public service betraktat, i deras beslut att propellera den typen av åsikt som uppluckring av nätneutralitet innebär.

Jag tänker att de är (och nånstans borde vara?) fria att göra vad de anser att de behöver göra, som vilket mediabolag som helst. Men nu är det ju public service som sagt. Med en massa förväntningar på nån form av regelverk, så jag undrar. Kanske är det så att de inte alls har nån anledning att behöva redovisa sina ställningstaganden enligt stadgar nånstans jag inte känner till – men vad tusan, internet är ju inte en helt oviktig infrastruktur i samhället, och det är ganska anmärkningsvärt att de väljer den ståndpunkten.

Det får självklart gärna diskuteras mer om hur deras ställningstagande passar in i en roll som public service har att leva upp till. Det senare är emellertid lite svårt då det är högst individuella förväntningar som ställs mot nåt som jag inte riktigt vet hur det är definierat. Jag vill inte sparka på SVT nödvändigtvis, jag vill veta vad deras ansvar är. Kanske rent av lära mig vad jag kan förvänta mig.

Är det någon som vet hur man gör för att få till nån slags granskning? Jag är kanske helt ute och seglar, ni som vet lite mer får gärna informera mig! Var ska jag “anmäla” (i brist på bättre ord för en önskan om en slags granskning)? Eller kokar detta helt ner på individers åsikter om hur denne anser att det borde vara, och det finns egentligen inte något officiellt att förhålla sig till?