Jag säger egentligen inget om att Ung Pirat kunde ha varit vassare moderatorer. Ställt bättre frågor eller så. Styrt upp debatten och gjort den mer intressant. Det kunde kanske ha skötts mycket proffsigare. Jag hoppas verkligen inte att Åsa Linderborg var irriterad på dem för att de var ungdomar?

För jag fick den associationen. Var det arrangörernas ålder som var problemet, eller att en konstnär bevakas av beväpnade poliser och att en debatt inte fick ta plats på något bättre ställe än i en skog(!). Jag vet inte, men det är ett kvardröjande intryck av hennes redogörelse av den (fullständigt bisarra) debatten hon och Peter Sunde var inbjudna att delta i.

Själv upplever jag det som lite väl höga krav, att ett gäng ungdomar i Sverige borde ha fattat vilken enorm kostnad det skulle innebära att debattera om yttrandefrihet. Att det skulle krävas tokbeväpnade poliser, och värsta spionromansupplägget för att prata i en husbil. De har lärt sig något om vuxenvärlden, om världen och politik, som jag aldrig behövde förhålla mig till i min uppväxt. Det är nästan lite läskigt att tänka på.

Nu var jag inte där, jag vet inte. Kanske var Ung Pirat jätteklantiga och borde ha vetat både det ena och det andra bättre. Men det är något med hela den där historieupplägget, att Ung Pirat är klandervärda, som skaver obekvämt. Nånstans är det ju till och med lite märkvärdigt i sig att ett gäng unga människor är de enda som försöker få till debatten, som inte fick plats nån annanstans.

Jag tänker att det inte är unga piraters fel att den här galna, kostnadskrävande situationen kunde uppstå. Men som sagt, det var kanske inte så Linderborg menade.