Andreas Palmqvist gör ett återbesök här på bloggen, och lyfter frågeställningen om hemlöshet. //emma

GÄSTINLÄGG: Det är helt fantastiskt hur många ideella krafter det finns i det här landet. Allt från Frälsningsarmén till Svenska kyrkan. Alla gör ett sjuhelsikes bra jobb för att lindra situationen för landets många tusen hemlösa. Det är väldigt bra att dessa helt underbara organisationer finns. Missförstå mig inte. Jag hyllar dem gärna. Vad jag dock saknar är långsiktiga lösningar för landets över 30 000 hemlösa.

I Karlstad och i Örebro öppnades Vintervärme respektive Vinternatt som en tillfällig lösning för de många EU-migranter och inrikes födda hemlösa som annars skulle sova utomhus under den kalla vintern. Återigen, jag hyllar de initiativen. Vad jag dock nu när båda stängt undrar över är vart tar de tillfälliga härbärgenas många besökare vägen när de stänger för säsongen? I Örebro finns det mer hemlösa än det finns plats på härbärgena och likaså i Karlstad.

Nej jag söker febrilt efter en slagkraftig lösning som utrotar masshemlösheten i landet. För nog tusan har Sverige råd att hjälpa de över 30 000 hemlösa med en mer värdig lösning än en eventuell plats på ett härbärge någonstans i landet?

Vad är då lösningen på sikt? Jag önskar se att ”Bostad först” blir till norm i Sverige. Det vore väldigt bra om den idén tillämpades över hela landet inte bara i enstaka kommuner. Vidare skulle jag önska se förenklade byggregler. Det behöver byggas billiga bostäder som är till för de som idag står utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Det är tyvärr så att de bostäder som byggs nu är på tok för dyra för att en hemlös ska ens ha en gnutta av en chans att få in foten. Socialtjänsten har möjlighet att gå in och stötta men inte till vilket pris som helst. Nej det behöver byggas billiga bostäder. Små ettor på cirka 20 kvadrat behöver inte kosta skjortan. Istället för att bygga dyra bostäder för de som redan befinner sig på bostadsmarknaden tycker jag att kommuner på uppdrag av sittande regering kan bygga enkla bostäder som är till för hemlösa.

Vi behöver också börja tala mer högljutt om de hemlösa i landet. Vi behöver en högljudd debatt. Stigmatiseringen måste upphöra. Idag är det nästan bara de ideella krafterna som hörs. Stefan Löfven hade en gyllene chans att ta tag i problemet i regeringsförklaringen. Han kunde ha meddelat att han vill tillsätta ett eget departement för dessa boendefrågor. Men inte gjorde han det. Nej debatten handlar enkom om hur vi ska skapa jobb. Jobb, jobb och åter jobb. Det är helt irrelevant. Automatiseringen har gått så långt att vanliga jobb försvinner och vi kommer snart inte behöva jobba. Men vi behöver leva. Och vad behöver en för att leva? Jo ett eget hem. Social trygghet, mat i magen och en dräglig tillvaro. Det är dags att vi börjar snacka om hemlösheten som ett problem vi löser tillsammans. Det är dags att ifrågasätta varför politikerna låter debatten handla om allt annat än hemlöshet.

Låt oss en gång för alla enas. Låt liberaler, borgare, feminister, socialister, kommunister och alla andra förenas och skandera högt att nu får det vara nog. Låt oss alla enas om att det inte är okej att det i vackra Sverige finns människor som sover utomhus oavsett årstid. Låt oss enas nu!

~Andreas Palmqvist