Ibland hamnar jag i diskussioner med människor om varför så många i spelvärlden låter så hatiska när deras intresse är på tapeten. Många säger att det är en jargong, ett sätt att diskutera som snöbollar ut i helgalna diskussioner i andra sammanhang. Men frågan är om det verkligen stämmer. Är det verkligen specifikt för spelvärlden, är det inte ganska vanligt i alla debatter överlag?

Jag är till exempel trött på att så många av er använder höger och vänster som skällsord. Ni hjälper tyvärr inte till i samhällsdebatten. Debatterna utarmas och skapar ekokammare där man på förhand redan ska tillhöra ett lag och “veta” vilket man tillhör. Ibland undrar jag om avsikten är att fördumma människor. Oftast landar jag dock i tanken att ni är lata, vilket är enormt trist.

Alldeles för många går ut i vänster- högerbashing, och talar på så vis om för folk vad det är man ska vara mot. Inte varför, utan vad. För vi anses tydligen ägas av höger eller vänster. Tycker jag si är jag vänsterpöbel. Tycker jag så är jag plötsligt en minion till Gudmundson. Min åsikt ägs och definieras av andra. Det är en jättemärklig attityd av människor som annars tycker att “äggskallar på twitter” är för enkelspåriga.

Jag vet inte hur många gånger jag suckat över att ni kritiserat andras ekokammare utan en tanke på att ni är precis lika kassa själva. Kan det underlätta att berätta att vi finns, vi som inte sålt våra förstfödda till varken vänster eller höger? Som gärna vill få chansen att få tillgång till kunskap som hjälper oss att ta våra egna beslut?

Detta gäller särskilt ledarskribenter, men även profilerade tyckare i sociala medier. Ni tillför inget, när ni går ut med höger- och vänster som skällsord, ni gör verkligen inte det. Ni kanske inte tror det heller, det kanske är andra saker som gör att ni tar till de uttrycken. Men det börjar bli lite för mycket nu. Den där skivan har hackat i samma spår alldeles för länge.

Det är nämligen som så att ni nästan alltid ser ut som de ni kritiserar, när ni gör det. Om ni vill att jag ska känna förtroende för just ert bidrag behöver ni fundera på exakt hur ni säljer er expertis. Jag vill kunna känna förtroende för din synpunkt. Jag vill kunna luta mig mot din kunskap. Och jag vägrar tro att jag är ensam om detta.

Börja inkludera istället för att exkludera. Och kanske följer andra debatter efter. Kanske letar sig hederligheten in i fler sammanhang, om den används i större utsträckning i samhället, rent av.

Samhällsdebatten är inte en tävling du kan vinna. Men du skulle kunna vinna mitt (och säkert andras) förtroende, om du undviker att smälla igen dörrar, med en lat etikett på, i ansiktet på mig.