Malena Ernman hade en åsikt i en politisk fråga och Björn Söder och Jimmie Åkesson (SD) hade en åsikt om att hon som är sångare borde hålla sig till det. Det finns i och för sig en poäng i att skomakare ska förbli vid sin läst. Kan nog vara bra för oss alla att inte tro oss vara experter bara för att vi har en åsikt, lagom är bäst eller nåt. Men jag reagerar på att en politiker skriver så här.

Att vara politiker är i grunden ett representantskap. I princip kan vilken okunnig idiot som helst bli politiker till och med. Om inte annat är han själv ett exempel på det. Söder var inte expert, men blev invald i riksdagen ändå. Åsikter, för övrigt, som väldigt många experter inom migrationsfrågor – alldeles utan att vara politiker – anser honom ha direkt fel om.

Vem som helst kan ha åsikter om vad som helst. Och göra politisk karriär av det hela, om det vinner momentum på ett eller annat sätt. Vem som helst kan ha åsikter om vad som helst, som sedan politiker tar fasta på och lovar att representera. Politik är inte en expertsysselsättning.

Politik är vardag och nästan allt vi ser runt omkring oss. Det är precis varenda människa i varenda sammanhang, och det är deras visioner och viljor som är tänkta att representeras i riksdagen, i ett demokratiskt samhälle.

Tycker Björn Söder ska låta alla möjliga människor ha synpunkter om politik, liv och vardag. För ironin här är ju, att om expertis hade varit en faktor i hans egna liv, hade han fortfarande jobbat inom livsmedelsindustrin. Även om det nu i sig, kan ses av vissa som ett argument för ett mindre demokratiskt samhälle.