Ung Pirat la upp en faksimil på Twitter med rubriken “Engagemang ger flest följare på Facebook”. Eftersom Piratpartiet är prominent placerade, kommenterar Ung Pirat det med “tänk om folk röstade som de gillade”. Jag måste säga att jag gillar ordvitsen där, samtidigt drog det igång lite tankar om det där med inflytande via sociala medier som så ofta mäts på olika vis.

Människor som jobbar med sånt här, har olika smarta mätinstrument och analyserar vad som händer i sociala medier. Användare lyfts som inflytelserika, händelser lyfts som engagerande, trender mäts och redovisas – och jag förstår nästan aldrig vad det handlar om. Jag har varken verktyg eller förmåga att förstå det som redovisas. Om nån säger till mig att falukorvsklubben är jätteinflytelserik så tror jag på det. Kanske jag till och med nickar och tycker det är tänkvärt när olika kunniga personer analyserar varför falukorvsklubben är så populär online. Kanske efter ett antal diskussioner och kommentarer runt om, bildar jag mig min egna syn på varför, rent av.

Fast helt ärligt så vet jag ju inte. Jag vet faktiskt inte ens varför antalet klick är värdefulla. Det finns egentligen inget i min vardag eller mitt sätt att använda internet och förstå vad jag läser och ser, som hjälper mig med det.

När en tidning lyfter den sida som jag själv faktiskt styr innehållet på i viss mån – Facebooksidan för Piratpartiet – och berättar att engagemang skapar många gillare, så vet jag inte vad det betyder, måste jag erkänna. Jag vet inte vilken typ av engagemang ens det handlar om. Mitt och de som sköter sidan, eller användarna som gillat sidan? Eller kanske rent av de användarkonton som används för att skapa oro i trådarna på sidan?

För det sistnämnda är något som jag själv ser ofta. Alla dessa människor som kommenterar i syfte att defusera eventuella framgångar räknat i tummar upp. Och folk påverkas självklart av det, “astroturfing” är en verklighet online, där användarkonton används för att påverka flöden och intresse.

Jag är naturligtvis jäkligt stolt över att så många gillat sidan, men jag vet å andra sidan att innehållet inte når alla som gillat den. Lägger vi upp ett inlägg på Facebook så får knappast 80000+ användare veta det. Några tusental kanske, får den. Gillar en stor mängd av dessa tusen personer inlägget (snabbt), släpps det ut till några tusen till. Osv. Tills Facebook känner sig klara, efter några timmar, då den inte pytsas ut alls. Det räknas inte att det är en massa som gillar sidan, varje inlägg måste även gillas och delas av många, för att få exponeras till dessa.

Facebook kan tänka sig att lägga upp den till flera som gillat, om vi betalar för besväret. Vilket ett parti som Piratpartiet inte riktigt har råd med. Vad man måste göra är att be folk att välja “ta emot notiser” från partiet, för att inte missa några inlägg. Nu ska det sägas att det skulle antagligen bli skapligt odrägliga flöden för användare om alla sidor de gillat, fick alla sina inlägg upplagda i flödet. Skulle nog kännas spammigt rätt kvickt. Samtidigt så handlar det om Facebooks affärsidé, att hålla tillbaka lite lagom för att skapa behov av köpt spridning av inläggen. Var lagom existerar som gränsdragning här har jag ingen aning om.

Så det finns många engagerade, helt klart. Facebook är en engagerad och inte minst påverkande part inte minst. Astroturfing tillhör vanligheterna. Det blir nästan ett slags engagemangsinception.

Kanske är den här funderingen mot mitt – eller kanske framför allt Piratpartiets – intresse här. Det är ju naturligtvis jäkligt nice att vi är såpass gillade på Facebook som i längden kan skapa möjligheter. Även om jag inte riktigt vet vilka de skulle vara eftersom det nödvändigtvis inte gett partiet parlamentariskt inflytande som väl ändå får ses som ett mål för ett politiskt parti.

Jag tänker i alla fall på hur jag inte vet vad det är som räknas som inflytande eller framgångar online, när det rapporteras om. Egentligen. Vad värdet handlar om, hur det angår mig, andra användare eller organisationer som försöker slå sig fram och få lite uppmärksamhet. Vilket jag kanske borde veta? Många är vi nog, som läser rapporter av det här slaget och försöker plocka upp ledtrådar och goda råd om hur man skapar en yta online för att nå människor – utan att egentligen veta vilket perspektiv det är som styr över vad som anses vara bra eller framgångsrikt.

Helt säkert är det Facebook som är de riktiga vinnarna i alla fall. Vad gäller resten av oss så vet jag helt ärligt inte riktigt var vi passar in eller vilka mål som är eftersträvansvärda ens. Jag fortsätter i alla fall att engagera mig, men det är lite småintressant att jag rör mig på en planhalva jag inte riktigt förstår reglerna för och där jag rent av riskerar tro att nån annans mål är det jag ska skicka in bollen i.